Пише Олег Москвин

 

Русија је оштро критиковала истражитеље из Холандије који су представили најновији извештај о малезијском «Боингу» који је оборен 2014 године. У документу се каже да је за обарање летелице одговоран ракетни систем који је у Украјину доспео из Русије. Овај извештај који је представила Холандија се од налаза концерна «Алмаз-Антей» суштински разликује по две тачке.

 

3904864

 

У извештају, који је објављен 28 септембра, је изнет резултат истраге групе међународних стручњака која укључује представнике Холандије, Аустралије, Белгије, Малезије, Велике Британије, Немачке, Филипина, Канаде, Новог Зеланда, Индонезије, САД и Украјине. Представника Русије нема у комисији. Сама истрага је извршена под покровитељством Канцеларије јавног тужиоца Холандије. Налазе су представили на конференцији за новинаре представници истраживачког тима, укључујући и координатора истраге државног тужиоца Холандије Фреда Вестербекеа.

 

«Комисија је утврдила да авион није оборен услед техничког квара или терористичког напада, већ је погођен ракетом 9М38 са бојевом главом 9Н314М противавионског ракетног система Бук, који је испоручен из Русије, а затим је тамо и враћен», рекао је шеф полиције Холандије Гилберт Паулисен, а преноси Интерфакс.

 

Авион компаније Malaysia Airlines, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, се срушио 17 јула 2014 године у Донбасу, близу села у грабовској области, недалеко од Тореза. Погинуло је 283 путника и 15 чланова посаде. У складу са правилима Међународне организације за цивилно ваздухопловство, за техничку истрагу је задужен холандски одбор за безбедност.

 

Опште значење ових докумената је јасно. Авион је оборен пројектилом комплекса Бук са земље. Модел ракете и бојеве главе је од суштинског значаја. Кривац за трагедију није експлицитно именован. Проблем је чињеница да је радијус ових ракета 320 км2, што обухвата и подручје под контролом милиције. Село Зарошћенскоје, из кога је ракета стигла по извештају корпорације «Алмаз-Антеј», је под контролом украјинских оружаних снага. Иследник из Холандије није узео у обзир чињеницу да је ово село у оквиру радијуса ракете.

 

Главни задатак истраге међународне групе је био да се именује тачна локација са које је лансиран пројектил. Именована је област села Первомајско, које је под контролом милиција.

 

«Истрага директно или индиректно обухвата око стотину људи, али ови људи нису аутоматски осумњичени», рекао је Фред Вестербеке, додајући да мора да се успостави ланац командовања да би ти људи могли бити проглашени осумњиченима, при чему ће се саставити и листа сведока.

 

Што се тиче Русије, она се не наводи у извештају као кривац али је, као што је наговестио Вестербеке, то могуће у будућности.

 

«Ми за сада немамо доказе о умешаности Русије», рекао је он.

 

Коначни, финални део извештаја ће бити објављена крајем 2016 или почетком 2017 године. Међутим, руски стручњаци сумњају да ће се то десити.

 

«Не постоје јасни наговештаји ко је извршиоц. Ни у једном извештају он неће бити именован», предвиђа у интервјуу за новине Взгляд војни аналитичар Александар Перенџиев.

 

Према његовим речима, међународна тим је утврдио да је ракета лансирана из Украјине, али из политичких разлога та информација не може да се открије. Очигледно је да ће се ићи на то да се окриви руска страна, а руско Министарство спољних сматра да је налаз комисије политички мотивисан.

 

«Русија је разочарана зато што се ситуација у вези истраге о несрећи Боинга не мења», наводи се у саопштењу на сајту Министарства спољних послова. Званични представник одељења Марија Захарова је подсетила да је Русија од почетка понудила сарадњу и ослањање само на чињенице.

 

«Уместо тога, међународни истражитељи су одбили учешће Москве у истражном поступку, додељујући нашим напорима минорну улогу. Звучи као лоша шала, али Украјина у потпуности учествује у истрази и дата јој је прилика да фалсификује доказе и намести случај у своју корист», рекла је Захарова.

 

Портпарол руског Председника Дмитриј Песков је изразио неповерење према закључцима комисије која је одбила да узме у обзир податке које је добила од руске стране.

 

«Постоје јасне информације која је објавила наша војска. Оне укључују податке радара који бележи све авионе који су у ваздуху на подручју које је у то време било под контролом милиције», рекао је он.

 

Важно је напоменути да међународни истражитељи нису сматрали те информације релевантним јер се не слажу са информацијама којима располаже комисија, нарочито у две главне ствари које се односе на врсту ракете и место са кога је ракета испаљена, а Русија инсистира на томе да је Комисија погрешила у вези места.

 

«Ракета је погодила авион са пресека курса у хоризонталној равни од 72-78 степени у односу на вертикалну од 20-22 степена. Највероватније је да је ракета испаљена из околине села Зарошћенска, које је у то време било под контролом украјинских снага безбедности», рекао је на конференцији за новинаре у Москви саветник главног пројектанта «Алмаз-Антеја» Михаил Малишевски.

 

Од посебног значаја је питање какве ће бити практичне последице истраге међународних стручњака. Већ је познато да неће бити установљен међународни суд о овом случају, јер је извесно да би Русија блокирала такву иницијативу у Савету безбедности УН.

 

Такође, овакав суд може да спроведе процес само у односу на грађане држава које су ратификовале такозвани Римски статут. Ни Русија ни Украјина нису ратификовале тај документ. Ако би Холандија и тражила неког држављанина ових земаља, украјинске или руске власти имају законско право да једноставно одбију изручење својих држављана. Устав Русије, на пример, тако нешто експлицитно забрањује.

 

Међутим, чак и ако Русија и Украјина постигну договор о ратификацији Римског статута, случај може ићи на Међународни кривични суд само ако постоје јаки докази да је авион оборен намерно, а не као резултат грешке.

 

Тренутно је актуелна приватна тужба пред међународним судом у Стразбуру. Поднело их је тридесет и три рођака жртава трагедије из Малезије, Аустралије и са Новог Зеланда. Окривљена је руска Влада. Они потражују одштету од укупно 330 милиона долара, по 10 милиона за сваку жртву.

 

Ако комисија поднесе доказ да је Русија крива за ову несрећу, повећаће се и број тужилаца. Међутим, у овом случају је врло вероватно да ће се показати да је кривац Украјина. На крају крајева, ова земља је, чак и ако прихватимо закључке извештаја комисије из Холандије, крива за чињеницу да није затворила небо изнад Донбаса за цивилне авионе, знајући за активно дејствовање система противваздушне одбране.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;