Адвокатски тим председника Републике Српске затражио од Тужилаштва БиХ одлагање саслушања због организовања референдума. Лидер Српске наводи да се у Сарајеву не осећа безбедно.

 

milorad_dodik

 

Адвокатски тим председника Српске Милорада Додика упутио је Тужилаштву БиХ захтев за одлагање саслушања првог човека РС који је позван да у понедељак дође на разговор у Сарајево због организовања референдума о Дану РС.

 

Додик је добио позив да се појави у зграду Тужилаштва БиХ у понедељак у 11 часова. Како сазнајемо, као разлог за одлагање наведене су процене да Додику нико не може да гарантује безбедан боравак у Сарајеву, посебно због изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће председник РС «завршити као Садам Хусеин и Гадафи».

 

— Не осећам се сигурно у Сарајеву, а нећу се понижавати, да идем тамо да ме слика стотину новинара — рекао је Додик.

 

Председник РС је спреман да изјаву да тужиоцима, али искључиво у некој од правосудних институција на територији РС или путем видео-линка.

 

Из Тужилаштва БиХ јуче нису одговорили на захтев Додиковог адвокатског тима. Додик је нагласио да Уставни суд БиХ није био у праву кад је донео одлуку о Дану РС, јер не може једном народу узети колективно сећање због тога што тако други народ хоће.

 

Додик је нагласио да чека да види како ће се Уставни суд БиХ понашати у вези са апелацијом РС којом ће бити оспорен 1. март.

 

Вечерње новости

 

 

Тагови: ; ;