Посланик Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај затражио је «хитно ослобађање» регионалног командира такозване косовске полиције у јужном делу Митровице Нехата Тачија. Такозвано министарство спољних послова «Косова» поручује «да понашање српских званичника отвара велику дилему да ли Београд жели нормализацију односа с «Косовом» и због чега се у Бриселу води дијалог две стране».

 

Нехат Тачи
Нехат Тачи

 

 

Нехат Тачи је по потерници правосуђа Србије због тероризма ухапшен и одређен му је притвор од 30 дана.

 

Даут Харадинај је у саопштењу преко Фејсбук налога рекао:

 

«Србија са оваквим акцијама показује исту логику политичког деловања као у дане свог бившег лидера Слободана Милошевића».

 

 

Он сматра да Приштина треба да успостави реципроцитет према Београду, тврдећи да је «Косово» наступило према Србији са много уступака.

 

Реаговали су и у такозваном Министарству спољних послова «Косова», поручивши «да понашање српских званичника отвара велику дилему да ли Београд жели нормализацију односа с Косовом и због чега се у Бриселу води дијалог две стране».

 

«Ово понашање је неприхватљиво и не доприноси доброј атмосфери у дијалогу који две земље воде у Бриселу. Дакле, као такве треба их избећи и не треба да се поновљају», рекао је неки Ваљон Муртезај.

 

 

Поводом хапшења је реаговала и Парламентарна комисија за људска права, родну равноправност, нестале особе и петиције која је навела да је с узнемирењем примила вест о «арбитрном и незаконитом хапшењу» Нехата Тачија, као и да овим потезом Србија доказује да наставља да наопаку политику хапшења и застрашивања грађана Косова на основу неоснованих и фалсификованих оптужница.

 

Огласио се и Одбор за заштиту људских права и слобода који је хапшење регионалног директора такозване косовске полиције оценио као настојање Србије да амнестира криминалне структуре које су починиле злочине на «Косову».

 

Према наводима косовских медија, Тачи је протеклих година око 20 пута био или пролазио кроз Србију.

 

Нехат Тачи је ухапшен на пункту Кончуљ пре два дана на основу расписане потернице по наредби Вишег суда у Нишу због кривичног дела тероризма.

 

 

 

РТС

Тагови: ;