У дипломатским круговима у Бриселу увелико се помиње настојање Словачке да у октобру организује отварање поглавља 5 (јавне набавке) у преговорима са Србијом, а до краја године још два.

 

 

Такву динамику, према принципијелном ставу Немачке, треба да прати напредак у дијалогу Београда и Приштине.

 

Немачка пре давања зеленог светла за отварање следећег новог поглавља очекује постизање договора о телекомуникацијама, сазнаје Танјуг.

 

Додаје се и то да ни представници Велике Британије у радној групи Савета, задуженој за проширење и приступне преговоре, нису још дали свој пристанак за наставак отварања поглавља, због, како се у дипломатским изворима у Бриселу оцењује, унутрашњих техничких процедура.

 

Извори Танјуга кажу да је средином септембра Европска служба за спољне послове представила чланицама Уније редовни шестомесечни извештај о напретку у процесу дијалога Београда и Приштине.

 

Оцењује се да је извештај био генерално позитиван, да је између осталог указао на напретке постигнуте у оквиру споразума о слободи кретања, али и на изостанак примене договора о формирању Заједнице српских општина, као и на нерешено питање телекомуникација.

 

Из Европске комисије више пута су позивали и Београд и Приштину да буду кооперативни у циљу примене договореног Бриселским споразумом из 2013. године.

 

У Бриселу напомињу да су евроинтеграциони процеси и Србије и Косова, које у Бриселу третирају као два паралелна процеса, у великој мери условљени напретком у нормализацији међусобних односа.

 

 

 

 

 

ртс

Тагови: ; ;