На њујоршком острву Менхетну појавио се споменик страдалим путницима трајекта који је пре више од 50 година на дно одвукла огромна хоботница.

 

njujork-2

 

Споменик је привукао пажњу пролазника и туриста, изазивајући чуђење и збуњеност, јер се та несрећа, уствари, никада није догодила.

 

Споменик, тежак више од 100 килограма, приказује како огромна хоботница потапа трајект «Стејтен Ајленд». Постављен је на јужном шпицу Менхетна, недалеко од других, правих споменика војницима, морнарима и поморцима несталим на мору и погинулим у биткама.

 

Споменик је само део вишеслојне обмане. О «трагедији» 22. новембра 1963. године, када је хоботница повукла на дно реке трајект с 400 путника, направљени су и вебсајт, документарни филм и новински чланци.

 

Туристима су чак дељени и леци који их упућују у непостојећи «Меморијални музеј несрећw трајекта Стејтен Ајленд».

 

Иза целог пројекта стоји Џозеф Реџинела, који је причу измислио док је са 11-годишњим нећаком путовао трајектом између Менхетна и Стејтен Ајленда.

 

«Постављао ми је свакаква луцкаста питања, као што је да ли су воде преплављене ајкулама. Рекао сам не, али да ли знаш шта се десило 1960-их година. Један од ових бродова повукла је на дно огромна хоботница», рекао је Реџинела.

 

Идеја се развила у «мултимедијални уметнички пројекат, без пакосних намера, о томе колико су људи лаковерни», рекао је Реџинела, који иначе прави илустрације за излоге и забавне паркове.

 

За израду бронзаног споменика било му је потребно шест месеци. Споменик никад не остаје на једном месту дуже од два дана јер би га, како каже, однеле градске власти.

 

Реџинела седи близу споменика, посматра пролазнике и слуша њихове коментаре.

 

«Добију чудан израз лица, загледају у воду и одлазе», каже Реџинела.

 

Када се неко запита како нико није чуо о тој несрећи, он се убаци у разговор објашњавајући да се десила на дан када је вестима доминирало убиство америчког председника Џона Ф. Кенедија.

 

«То прихвате и кажу ‘можда’, одмахујући главом», рекао је Реџинела.

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;