Министарство одбране САД током рата у Ираку сарађивало је са британском пи-ар агенцијом „Бел Потингер“, која се бавила негативном пропагандом активности Ал Каиде, укључујући и ширење лажних снимака, пише „Дејли бист“

 

Пентагон

 

 

Према подацима Завода за истраживачко новинарство, Пентагон је агенцији платио око 540 милиона долара за покривање рата у Ираку у периоду од 2007. до 2011. године, пише лист.

 

Уредник пи-ар компаније Мартин Велс изјавио је да је компанија радила рекламе који представљају Ал Каиду у негативном светлу, правила лажне приче које су се наводно приказивале на арапској телевизији и емитовала лажне рекламе које промовишу активности Ал Каиде. Осим тога, америчка војска подметала је дискове са лажним снимцима Ал Каиде током претреса, а затим пратила ИП адресе оних који су те дискове гледали. Дискови су праћени и у Ирану, Сирији, па чак и у Америци.

 

 

 

Велс је рекао и да су радници агенције сарађивали са америчком војском и припадницима обавештајне службе у Багдаду. Компанија је о својим резултатима извештавала Пентагон, ЦИА и Савет за националну безбедност САД. Монтажер који је радио на прављењу видео-снимка рекао је да је тај рад „шокантан, да отвара очи и да мења живот“.

 

Укупно је у агенцији радило око 300 људи, од којих је већина држављана Велике Британије и Ирака. Пентагон је потврдио сарадњу са агенцијом у оквиру информативних и психолошких операција САД у Ираку и изјавио да су материјали које је компанија објављивала били „истинити“.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;