Регистровано је 8,27 милиона гласача, а цензус је 50 одсто уписаних бирача плус један. Питање постављено на референдуму је «да ли желите да ЕУ има могућност да пропише обавезно премештање немађарских грађана у Мађарску чак и без дозволе Парламента».

 

referendum-ma-arska

 

У Мађарској се одржава референдум о прихватању миграната којим премијер те земље Виктор Орбан жели да званично добије подршку грађана за противљење европском споразуму о расподели тражилаца азила.

 

Регистровано је 8,27 милиона гласача, а цензус је 50 одсто уписаних бирача плус један.

 

Очекује се да ће већина изашлих бирача гласати против европског плана, на шта позива Орбан, мада ни издалека није извесно да ће изаћи довољан број бирача упркос до сада незабележеном напору власти да позове грађане преко билборда, огласа и личних појављивања министара и посланика широм земље.

 

Резултати референдума нису обавезујући и још није јасно шта ће влада радити у случају да референдум успе и грађани се изјасне против програма прихвата миграната, а ова тема је свакако значајна за прикупљање политичких поена.

 

Технички трошкови референдума, укључујући штампање материјала и производњу гласачких кутија, износе 4,9 милијарди форинти (17,8 милиона долара), а влада најављује да ће након гласања открити колико је потрошила на билборде и медијске кампање, мада прелиминарни подаци наговештавају да је трошак достигао најмање 13 милијарди форинти (47,3 милиона долара).

 

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ;