Амерички председник Барак Обама је предвиђао да ће се Русија заглибити у сиријском сукобу, када је Москва почела операцију против терориста на територији ове арапске републике, али је погрешио, закључује амерички лист «Вашингтон пост».

 

обама

 

Вашингтон пост наводи да ће Русија и даље подржавати Дамаск и да та кампања не оптерећује превише буџет земље, пренео је сајт Спутњик.

 

Иако Обамина администрација мисли да ће се Русија заглибити у сукобу у Сирији и да ће пожелети да прекине операцију, то се неће догодити», наводи сарадник Вашингтонског института за блискоисточну политику Роберт Форд.

 

Према мишљењу Џефа Вајта, који је такође сарадник овог института, Русија ће на крају извојевати победу.

 

«Положај опозиционих снага није се побољшао од пролећа 2015. године и од тада Асад није имао никакве озбиљне неуспехе», навео је Вајт.

 

 

Према мишљењу аутора текста, уместо да се заглиби, како је прогнозирао Обама, Русија је, напротив, «удвостручила војну помоћ Асаду».

 

 

У октобру прошле године Обама је рекао да ће «покушај Русије и Ирана да подрже Асада и да умире становништво само одвести те земље у блато». Амерички лидер је био убеђен да операција Русије неће бити успешна.

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;