Ветерани 63.падобранске бригаде из Црне Горе великим орденом одликовали су хероја Русије, генерал мајора Александра Салујанова, који је том приликом поручио да је православље изнад свега.

 

urucenje-odlikovanja-640x573

 

Њему су одликовање у манастиру Подластва у Грбљу, након свете литругије уручили председник Удружења Ветерана 63.падобранске бригаде Небојша Јушковић и председник Извршног одбора Удружења, свештеник Миајло Бацковић.

 

Он је истакао да су ветерани 63.падобранске бригаде одликовали генерала Салујанова не само због његових херојских дела у ратовима у Чеченији, Авганистану и простору бивше Југославије већ и за сва остала његова дела.

 

„Одликујемо га великим орденом Ветерана 63. падобранске бригаде из Црне Горе за све што је урадио за наш народ и цело православље“, истакао је Бацковић. Он је подсетио да је генерал Салујанов предајући на факултету студентима неке од својих ратних акција, једном рекао „ово се не може објаснити војном тактиком, само вером у Господа“.

 

У образложењу одликовања пише да су Ветерани 63.падобранске бригаде одликовали великим орденом генерал-мајора Александра Петровича Салујанова за „војничку и ратничку част, за слободу, истину и правду, за Србе и Русе, за сећање и будућност, за јачање братских веза Црне Горе и Русије“.

 

Захваљујући се на одликовању херој Русије је рекао да му је част што је примио награду из руку једноверног, братског народа. „У време када су силе мрака разрушиле вашу државу на моју и велику жалост мојих сабораца, Русија није била јака.

 

Сада се Русија налази у новој етапи. Армија и православље јачају државне темеље. Прво морамо да оснажимо православну веру. Од наше православне вере силе таме немају заштиту. Морамо заједно да истрајемо у тој борби“, рекао је генерал Салујанов.

 

Он је оцу Миајлу Бацковићу, ветерану 63. падобранске бригаде уручио јубиларно одликовање поводом 85 година руских Ваздушно десантних снага.

 

Салујанов је рекао да на свету не постоји јача и спремнија војна формација од те. „У Сирији се сада показује спремност наших пилота“, истакао је руски ратни херој.

 

„Ово није само моје, ово је признање за све наше ратнике, за моје другове који су пострадали на Косову. Наш командант Горан, Радош Церовић и многи други су своје животе дали за слободу. Ово је орден прво за њих који су заиста показали да су хероји, па онда за све остале падобранце који су данас ветерани“, рекао је Бацковић.

 

Генерал мајор Александар Салујанов је легендарни командант руских падобранаца у ратовима у Авганистану и Чеченију. Херој је Русије, потпредседник Удружења Хероја Русије. О његовим подвизима уче деца у руским школама, опеван је и у попларној руској песми „Комбат“, а по акцијама у којима је командовао својим падобранцима снимљени су и играни филмови.

 

„Имамо част да угостимо једнога од оних који су су своју веру потврдили својим животом, као што је овај руски војник. Велики херој Русије, командант руских падобранаца, легендарни херој из Авганистана и Чеченије. Могли смо ово признање да му уручимо и на неком другом месту, али он је тражио да то буде у цркви. Све акције које је спроводио, биле су скоро немогуће и неизводљиве за једног војног стручњака, а он је успевао да победи са много мање војника. Зато што је увек испред себе стављао Христа, онда себе, а онда војску своју иза њега. Био је остао прави војсковођа, прави човек и легенда. Зато је велика част мени као падобранцу 63.падобранске бригаде и могу слободно рећи његовом војнику зато што су ратовали са нама и на Косову и Републици Српској и свуда смо били заједно као добровољци уручим ово одликовање“, рекао је свештеник Бацковић додајући да је порта манастира Подластва било право место да се руском хероју, генералу Салујанову уручи орден и да је то симболично урађено испред споменика страдалим Грбљанима, Кртољанима, Маинама и Поборима у Другом и споменика грбаљским добровољцима из Првог светског рата.

 

Након свечаног уручења одликовања, српска православна црквена општина Грбаљ у манастирском конаку припремила је трпезу љубави, на којој се у име Грбљана руском генералу на посети и части захвалио председник црквене општине, Пеко Мазарак.

 

Генерал Салујанов борави у Црној Гори на позив Удружења Ветерана 63.падобранске бригаде.

 

ин4с

Тагови: ;