Већина Американаца нема ни мало поверења у поштење свог изборност система. Више од половине бирача у САД сматра да је гласање у њиховој земљи намештено, а сваки трећи Американац не верује да ће новембарски председнички избори бити поштени.

 

1104332465

 

Анкету су заједно организовали америчка новинска агенција Associated Press и Центар Чикашког универзитета за изучавање јавног мњења.

 

У анкети је постављено питање колико често се на изборима у САД догађају фалсификовања, односно колико често долази до убацивања унапред попуњених гласачких листића или на гласању учествују људи који на то немају право?

 

Чак 35% анкетираних сматра да је таквих инцидената веома много, 39% да се догађају повремено, а само 27% сматра да тога нема никада.

 

31% испитаника је изјавило да не верује резултатима који ће бити објављени по завршетку новембарских председничких избора, а 29% њих је спремно да им верује тек делимично. 41% анкетираних сматра да је амерички изборни систем рањив пред хакерима, а 29% верује да се хакерских напада треба бојати до одређеног степена.

 

Ката

Тагови: ; ;