Русија је суспендовала споразум из раних деведестих година са САД о уништењу вишка плутонијума из растављених  нуклеарних бојевих глава. Одлука је објашњена «непријатељским акцијама САД» против Русије и непоштовања услова споразума од стране Вашингтона.

 

94214_vest_dsw

Уредбу је потписао руски председник Владимир Путин наводећи да «радикална промена у животној средини, претња стратешке стабилности коју представљају непријатељске акције САД против Русије, као и неспособност САД да поштују обавезу располагањем прекомерног плутонијума по међународним уговорима, као и потребе да се предузме брза акција да би се бранила безбедност Русије «, стоје као разлози за обуставу споразума.

Суспендовани споразум је одређивао да се руски фисиони материјал неће користити за било које војне сврхе, као ни у производњи нових оружја или истраживања.

Уредба о суспензији ступила је на снагу, али је потребно да се одобри од стране руског парламента који може одбити одлуку председника. Леонид Слуцки, који је најављен да ће бити именован за шефа Комитета за спољне послове у новоизабраном парламенту, рекао је да ће се уредби дати приоритет.

«То је веома важно питање. Ради се о потреби да се брзо заштите руски национални интереси. Бавићемо се уредбом чим буде прослеђена парламенту», рекао је Слуцки.

 

Овакав развој догађаја није изненађење, пошто је Русија раније изразила незадовољство због жеље САД да плутонијум поново ставе у оптицај.

Вашингтон је одлучио да је јефтиније да се мешају нуклеарни материјали са посебним растварачима. Русија инсистира на томе да САД крше услове споразума, јер се захтева употреба нуклеарног реактора за обраду плутонијума. За разлику од технологије мешања, други метод чини процес неповратним.


Споразум између САД и Русије, којим се регулише како две земље располажу плутонијумом из нуклеарних бојевих глава направљен је како би се паралелно смањивале залихе нуклеарних глава из времена Хладног рата. Свака земља је обавезана да одложи преко 34 тоне материјала претварајући га у тзв. «МОКС» гориво које се спали у нуклеарним реакторима.


Међутим, трошкови за изградњу објекта у «Савана Ривер Сајту» у Јужној Каролини, где је САД требало да спаљују МОКС гориво од свог плутонијума, отели су се контроли. Под Обамином администрацијом, САД су одлучиле да уместо тога користе јефтинији реверзибилни процес, тврдећи да је у складу са духом споразума са Русијом.


Русија је изразила забринутост због једностраног потеза у априлу, убрзо након Нуклеарног безбедносног самита одржаном у САД.

«Потписали смо споразум да ће се плутонијум обрађивати на одређени начин, а за који ће бити наменски објекти», рекао је Путин у то време.

 

«Испунили смо своје обавезе и саградили потребне објекте. САД то нису урадиле.»

 

 

САД су одбациле критике из Русије.

 

 

«Нови амерички метод не захтева поновне преговоре о споразуму», рекао је портпарол америчког Стејт департмента Џенифер Бависото.

 

 

ВОСТОК

Тагови: ;