Сједињене Америчке Државе прекидају билатералну сарадњу с Русијом у вези с примирјем у Сирији, саопштио је представник Стејт департмента САД Џон Кирби.

 

sd

 

 

„САД прекидају учешће у билатералним каналима комуникације с Русијом, који су успостављени како би се подржао прекид ватре“, наведено је у саопштењу.

 

Кирби је потврдио да ће САД  опозвати стручњаке који је требало да се заједно с Русијом баве реализацијом споразума и да задржавају само војне канале ради избегавања сукоба у ваздушном простору Сирије између руске и америчке авијације.

 

Кирби је изјавио да је одлука била тешка за САД, али да је она, наводно, изазвана тиме што Русија није испунила своје обавезе. Амерички државни секретар Џон Кери саопштио је у четвртак да је Вашингтон на ивици да прекине дискусију с Москвом о решавању сукоба у Сирији.

 

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је, изразивши жаљење због „прилично неконструктивног карактера“ реторике САД последњих дана, нагласио да је „Москва и даље заинтересована за сарадњу с Вашингтоном“ у Сирији.

 

 

 

спутник

 

Тагови: ; ;