Током 2015 године је полиција САД забележила 14 392 убиства у САД и пријавила решење 61,5% случајева, што значи да је полиција идентификовала осумњиченог у око 8851 убистава. То је висок проценат решених случајева у односу на друге злочине.

 

clearance-rates-chart-1

 

Зашто је стопа решавања убистава тако висока у односу на провале, на пример? Може бити да је разлог у финансијама или је можда убиство лакше решити него имовинска кривична дела.

 

Упркос ефикасности у решавању, нека убиства заувек остају нерешена. На пример, према подацима ФБИ из 2014 године, полиција није била у стању да реши 40% убистава у којој је жртва био црнац, што је двоструко већа стопа од случајева када је жртва била бела (22% нерешених).

 

Такође, много је већа вероватноћа да црнац буде убијен из ватреног оружја него балац. Према подацима ФБИ, у 2014 години је чак 78% црних жртава убиства убијено из ватреног оружја, у поређењу са 57% белих жртава.

 

clearance-rates-chart-2

 

Чињеница је да је убиство из пиштоља много теже решити у односу на остале случајеве убиства и овај тип убиства представља тип злочина са највећим процентом неиндетификованих починиоца.

 

Уз то, Brennan Center for Justice је објавио статистику која показује да је број убистава у САД од 2014 до краја августа 2016 порастао за 31,5%.

 

„Мислим да се ради о правном нихилизму. Бројна истраживања показују да и само друштво постаје сурово када велики број људи постане уверен да су дејства полиције и кривичног правосуђа незаконита“, каже експерт Томас Абт.

 

Ката

Тагови: ;