Општинска изборна комисија у Сребреници данас је објавила прелиминарне резултате јучерашњих избора за начелника ове општине који се значајно разликују од синоћњих и према којима заједнички кандидат српских странака, односно коалиције «Заједно за Сребреницу» Младен Грујичић има чак 1.003 гласа мање него што је синоћ објавила ова комисија.

 

srebr1

 

ОИК је синоћ саопштила да је на изборе у овој општини изашло 6.551 или 62,63 одсто бирача који су на редовном бирачком списку и да је Грујичић добио 4.351 глас, а бошњачки кандидат Ћамил Дураковић 1.910 гласова.

 

Данас су на огласној табли општине изложени прелиминарни резултати према којима је на изборе изашло 5.558 бирача или око хиљаду мање, а да је за начелника општине било 4.906 важећих листића и да је Грујичић добио 3.348 гласова или 1.003 гласа мање него што је синоћ саопштено, а Дураковић 1.558 гласова или 352 гласа мање него према синоћњим подацима.

 

Тиме је разлика у броју освојених гласова између Грујичића и Дураковића смањена са синоћњих 2.441 на 1.790 или за чак 651 глас на штету Грујичића.

 

srebr2

 

Председник Општинске изборне комисије Нермин Аливуковић изјавио је да је до ове разлике дошло због грешака бирачких одбора који нису правилно попунили обрасце, а синоћ су због хитности многи доставили нетачне податке о изласности и броју гласова, те да је, како тврди, ОИК установио да је око хиљаду бирача мање гласало и да нису тачни достављени подаци о броју гласова за начелничке кандидате.

 

Међутим, сличне податке о излазности и броју гласова за начелнике синоћ је, као ОИК, саопштило и више страначких изборних штабова.

 

Председник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић пита где се изгубило више од хиљаду гласова и како је могуће да дође до таквих грешака и толике разлике у резултатима од синоћ до данас.

 

 

«Тражимо поновно бројање листића у присуству посматрача са бирачких места где су евентуално учињене грешке и одговорност чланова ОИК-а уколико се утврди да су прекршили прописе и покушали свесно или несвесно да унесу сумњу, фризирају изборне резултате и да доведу до понављања избора», истакао је Павловић за Срну.

 

Председник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић каже да су бирачки одбори бројали гласове и да је ОИК само требало да комплетира податке са терена.

 

 

srebr3

 

 

«Уколико се ти подаци разликују и ако је ОИК бројао гласове то није у складу са прописима. Тражићемо ново бројање и покретање одговорности Општинске изборне комисије јер је очито да је реч о тенденциозности и покушају прекрајања изборних резултата што ћемо проверити», нагласио је Цвјетиновић.

 

Павловић и Цвјетиновић истичу да ће упоредити податке које су доставили страначки посматрачи са бирачких места и, уколико буде дошло до мистериозног смањења броја изашлих на изборе, захтеваће да се обави поновно бројање гласова и покретање одговорности оних који покушавају да прекроје изборне резултате.

 

Данас је ОИК објавила и прелиминарне резултате избора за састав Скупштине општине Сребреница.

 

За 21 одборничко место конкурисало је 16 политичких субјеката за које је гласало 5.446 бирача од којих су 5.254 важећи гласови.

 

Према тим подацима, највише — 1.585 гласова добио је СНСД, затим 1.275 гласова коалиција СДА-СББ, следи СДС са 764 гласа, ДНС — 458. те СДП БиХ са 336 гласова.

 

ПДП, према овим подацима, има 219 гласова, Покрет за преокрет 211, СРС-«Српска у српске руке» добила је поверење 184 бирача и Савез за бољу Сребреницу-НС/ПУП 125 гласова.

 

За преосталих неколико кандидатских листи гласало је знатно мање од 100 бирача.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;