Ванредно стање у Турској продужено за још три месеца, што значи да ће бити на снази до почетка 2017. године, преноси АП. Председник Ердоган изјавио да ванредно стање захтева борбу против претњи влади, након неуспелог покушаја државног удара у јулу.

erdogan

Турска влада одлучила је данас да ванредно стање у земљи, уведено после неуспелог војног пуча половином јула, буде продужено за још три месеца.

 

Како је прецизирано, продужење од три месеца почиње да тече од 19. октобра.

 

«Ванредно стање ће бити продужено за 90 дана, почевши од 19. октобра», рекао је на конференцији за новинаре заменик турског премијера Нуман Куртулмуш.

 

Агенције подсећају да први период од три месеца ванредног стање истиче 19. октобра.

 

Ердоган је користио ванредно стање да затвори бројне институције, међу којима и медијске куће, и отпусти више од 50.000 цивилних службеника и суспендује с посла још неколико хиљада њих.

 

Влада оптужује за пуч Фетулаха Гулена, турског имама који годинама живи у САД, и негира оптужбе. Анкара захтева његово изручење од Сједињених Држава.

 

Турска је ухапсила 32.000 људи од пропалог пуча.

 

Ердоган је пре неки дан рекао да тромесечно ванредно стање није довољно.

 

«У интересу је Турске да се то стање продужи за још три месеца», изјавио је Ердоган и додао: «Можда ни 12-месечно ванредно стање не буде довољно», пренео је АФП.

 

Турски министар правде Бекир Боздаг изјавио је да је досад притворено 32.000 људи због наводних веза са Гуленом.

 

 

РТС

Тагови: ;