Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин не искључује «драму» у наставку избора за следећег генералног секретара светске организације, јавља руска телевизија НТВ. Чуркин је навео да би, уколико ствари буду «текле глатко», нови генерални секретар могао бити изабран средином октобра. У супротном, Бан Кимун би могао да остане на функцији и у 2017. години.

vitalij-curkin
До средине октобра могли бисмо да изаберемо новог генералног секретара УН, рекао је Чуркин новинарима у Њу Јорку пошто је Русија преузела председавање Савета безбедности УН, наводећи да «не искључује драму» у наставку процеса избора наследника Бан Кимуна.

 

«У противном, морали бисмо да покренемо процес из почетка. То би био веома драматичан развој ситуације», рекао је Чуркин.

1107947342

Такође је навео да би, у случају да избор новог генералног секретара западне у ћорсокак, Бан Ки Мун могао остати на месту генералног секретара и у 2017. години.

 

У среду почиње прави процес бирања. Сталне чланице Савета безбедности – Кина, САД, Француска, Британија и Русија – гласањем на обојеним папирима означиће на које ће од 10 кандидата ставити вето током формалног гласања.

glasanje-u-vs-un

Чуркин је најавио да би формално гласање могло уследити неколико дана после шесте рунде гласања.

 

У претходној рунди, најуспешнији је био Португалац Антонио Гутереш, који је добио подршку 12 чланица Савета безбедности, уз два гласа против.

267470

 

Бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић био је други на том гласању, док је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак био трећи.

Тагови: ; ;