Портпарол Беле куће Џош Ернест је саопштио да ће амерички државни врх, након прекида дипломатског дијалога са Москвом, све чешће разматрати могућности притиска на Русију преко санкција.

 

2

 

„САД за појачавање притиска располажу целим низом инструмената, укључујући и санкције које су се показале ефикасним и моћним инструментом. Истина је да санкције уведене због угрожавања територијалне целовитости Украјине још нису дале промену стратегије Москве према Украјину коју бисмо желели да видимо. Наш Председник ће зато размотрити низ других варијанти. Председников тим за националну безбедност му редовно шаље своје предлоге за деловање. Сада ће се ти предлози разматрати још чешће јер САД више не учествују у преговорима са Русима“, рекао је он.

 

Бивши начелник руског Генералштаба Јуриј Балуевски је оценио да је одлука САД да прекину сарадњу са Русијом у Сирији раније испланирана.

 

„То је план који је срачунат на истискивање Русије из Сирије. Не треба имати илузија да ће САД у Сирији бити на страни Русије. То се могло предвидети. Зато се није требало играти хуманитарних пауза. Оне су са дипломатске тачке гледишта биле у реду, али са војне нису. Војна дејства у Сирији није требало заустављати“, рекао је Балуевски.

 

Ката

Тагови: ; ;