Руски експерти за Балкан оцијенили су да је руководство Републике Српске, спровођењем референдума о Дану Републике, потврдило одабрани курс на заштити сопственог суверенитета и принципима Дејтонског мировног споразума, истовремено сачувавши постојеће стање у БиХ.

 

ruski-eksperti

 

Према њиховим прогнозама, даљи развој односа између Српске и Федерације БиХ зависиће од интереса спољнополитичких играча.

 

Руски експерти за «ЕАДејли» наводе да се разилазе позиције Европске уније и САД заједно са делом исламског света, преноси портал «Полиграф»

 

Уредник портала Фонд стратешке културе Ана Филимонова каже да референдум има историјски и животни значај за Републику Српску, да је ставио тачку на антисрпска стремљења, која се огледају у политичким и квази-правним нападима, с циљем отимања надлежности које Српској припадају према Дејтонском мировном споразуму.

 

«Можемо констатовати да рат није завршен 1995. године и да је Дејтонски мировни споразум више имао карактер примирја, зато што је рат против Републике Српске био настављен, само другим средствима. Међународни представници заједно са Сарајевом све време су Републици Српској узимали и одузимали оно за шта су се изборили током рата. У суштини, водили су рат против њене суверености», сматра Филимонова.

 

Она истиче да се Република Српска, на челу са председником Милорадом Додиком, чврсто држи курса који омогућава заштиту суверенитета, легитимности, али да таква независна политика наилази на противљење запада и његових присталица у БиХ.

 

«Западни представници, Уставни суд БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ – све те институције на сваком кораку подривају и нарушавају Дејтонски споразум, у сталној офанзиви на Републику Српску. Морају се крајње озбиљно преиспитати бројне одлуке тих квази-правосудних органа, с обзиром на то да имају изразито негативан карактер, усмерен против суверености Републике Српске», наводи Филимонова.

 

Она сматра да ФБиХ фактички живи од средстава која долазе из иностранства, да корупција достиже екстремне висине, те да су органи безбедности и комплетан државни апарат претворени у џепне марионете бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и његове партије /СДА/.

 

«У сиштини, реч је о ауторитарном режиму који је свој део БиХ довео до руба провалије, који је БиХ ставио у службу трећеразредних западних дипломата и дозволио да земљом газдује свако коме то није лено — од Вашингтона до арапских земаља. Арапи овде упорно купују некретнине и земљиште. Већ се може говорити о арапизацији БиХ», рекла је Филимонова.

 

Она је навела да је Изетбеговић дозволио да у БиХ дивљају вехабије и напоменула да је око 30 одлично наоружаних и организованих вехабијских упоришта распоређено дуж административне границе са Републиком Српском.

 

Филимонова претпоставља да ће, након одржавања референдума, започети дуготрајна антисрпска информативна кампања, коју ће пратити читав низ провокација.

 

Виши научни сарадник у Институту за словенске студије при Руској академији наука Петра Искендерова сматра да недавно одржани референдум одражава стремљење руководства Срба у БиХ да бране своју државност у за њих неповољним условима.

 

«Парадоксално је да данас управо Срби у БиХ иступају као главни поборници Дејтонског мировног споразума и дејтонског процеса, односно, Срби инсистирају на очувању Републике Српске с оним овлашћењима и атрибутима државности који су били прописани тим споразумом. Истовремено, бошњачке власти, Сарајево, ЕУ и САД спроводе курс фактичког демонтирања дејтонске БиХ и стварање на територији БиХ унитарне државе науштрб интереса Срба», наводи Искендеров.

 

Он је истакао да босански муслимани инстистирају на унитарној БиХ, те да ће се са њима солидарисати и Хрвати јер они схватају да Брисел неће БиХ дати пристанак за улазак у ЕУ у њеном садашњем облику.

 

«Тешко је говорити да ће ситуација ескалирати до неког оружаног сукоба или неких акција безбедносних снага. Али, сасвим је јасно да ће босански муслимани наставити апеловати на ЕУ и западну заједницу у целини, тражећи демонтажу Републике Српске, инсистирајући да се Бањалуци одузму те државотоворне надлежности које су прописане Дејтонским мировним спроразумом», рекао је Искендеров.

 

РТРС

Тагови: ; ; ;