Петнаест жена ће данас ујутро покушати пробити блокаду једрилицом Заyтона-Олива.

 

Група жена ће једрилицом  покушати стићи до Појаса Газе и тако прекинути десетогодишњу израелску блокаду те палестинске енклаве, рекла је у уторак њихова потпаролка  Клаудија Лотиц.

brod-zene-gaza-anadolija-getty_main

Газа је под израелском блокадом од 2006., појачаном 2007. након што је контролу над енклавом преузео Хамас.

 

Израел тврди да је циљ поморске и копнене блокаде спречити да до Хамаса стигне материјал  које се може употребити у војне сврхе.

575205c8ccd6d51d2515923e962b1b86

 

Петнаест жена у сриједу ујутро покушат ће пробити блокаду једрилицом Заутона-Олива, рекла је Леотиц.

 

Израелски медији су, позивајући се на неименоване званичнике, у последњих неколико дана извештавали о томе да ће израелска морнарица пресрести једрилицу и допратити је до израелске луке Ашдод како би спречила долазак у Газу.

izrael-palestina-9f0cb04176cb5f1dc65eb79704ac2926_view_article_new

 

Заyтона-Олива једна је од две једрилице које су у септембру испловиле из Барселоне.

 

Флота која плови под називом «Женски брод за Газу», дио је шире коалиције Слободне флоте коју чине пропалестински бродови који редовно крећу према Гази из свих делова света, покушавајући пробити израелску блокаду.

 

Досад то није успело ниједном, а израелске власти су неке од учесника и ухапсиле. Једна од таквих операција претворила се 2010. у трагедију када су израелски командоси убили десет турских активиста.

mejrid_meg

Међу женама различитих националности на броду Заyтона-Олива је и северноирска активисткиња и добитница Нобелове награде за мир 1976. Маред Магур.

Извор: Агенције

Тагови: ; ;