Лига социјалдемократа Војводине сматра да се Војводини, приликом предстојеће промене Устава Србије, мора вратити пуна аутономија и гарантовати законодавна, судска и извршна власт, право на имовину и приходе.

 

lsv- ЛСВ Чанак

 

У саопштењу ЛСВ-а се наводи да је све то Војводини одузето «уставним пучем» у режији Слободана Милошевића 5. и 6. октобра 1988. године којим је на улици такозваном «јогурт револуцијом» укинута пуна аутономија Војводине и заустављен њен најинтензивнији развој у историји.

 

До тог момента Војводина, као и њени градови и општине била је по стандарду и развијености раме уз раме са Словенијом и Хрватском, а војвођански Фонд за пензионо- инвалидско осигурање је био један од најбољих у ондашњој СФРЈ.

 

«Од тада до данас, Војводина је опљачкана, јавна предузећа у која је улагала су централизована, а власти на њој у протеклих десет година крше сопствени Устав. Новац јој се закида, а имовина и надлежности не враћају», стоји у саопштењу.

 

 

Додаје се да се изнова и изнова у Војводини измишљају непријатељи и сепаратизам, да би се замаскирали «пука отимачина и централизам».

 

Најаве укидања Војвођанске академија наука, уметности и културе и наметање тзв. традиционалне заставе Војводине која притом није традиционална, представљају наставак «јогурт револуције» са циљем да од Војводине не остане чак ни име.

 

«Положај и аутономија Војводине морају бити гарантовани новим уставом», сматрају у ЛСВ јер је, како тврде, то једини начин да се заустави затирање њене аутономије, њених специфичности и даље сиромашење њених грађана, градова и општина.

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;