Влада ће поднети амандмане на Устав Мађарске како би се поштовала воља грађана исказана на недељном референдуму о мигрантским квотама. Парламент Мађарске промене Устава треба да изгласа 8. новембра.

13810

На недељном референдуму исказано је ново јединство грађана, мимо партија, јер је 98 процената изашлих на референдум рекло «не» обавезним мигрантским квотама које је прописао Брисел, рекао је на конференцији за новинаре у Будимпешти Виктор Орбан, председник Владе Мађарске.

 

«То јединство обавезује Владу да не дозволимо да други одлучују кога ће населити у Мађарску. То је питање суверенитета и ми желимо да вољу 3,3 милиона грађана Мађарске преточимо у основни правни акт земље», изјавио је мађарски премијер.

 

Влада ће тражити четири измене Устава Мађарске којима ће бити регулисана забрана групног насељавања на територију Мађарске без одобрења парламента и власти Мађарске.

 

Према том плану, Влада ће амандмане предложити до 10. октобра, расправа би требало да почне 17. октобра, а промене Устава да се изгласају 8. новембра и недељу дана после да ступе на снагу.

Тагови: ; ;