Одбрана генерала Ратка Младића уложила је данас жалбу на одлуку којом је Хашки трибунал одбио као неутемељену тврдњу бранилаца да је прекршено Младићево право на правично суђење.

 

mladi Младић

 

Младићева одбрана је у жалби навела да остаје при тврдњи да је право оптуженог на фер суђење прекршено тиме што су правни помоћници судија у случају Младић исти они који су учествовали у састављању осуђујуће пресуде некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

 

Одбрана сматра да је тиме прекршено основно процесно правило да је генерал Младић невин док се не докаже да је крив.

 

Одбрана је у мају ове године затражила да јој расправно веће пружи подробне информације о томе који су судијски помоћници из предмета Караџић ангажовани у процесу генералу Младићу.

 

Алтернативно, браниоци су затражили да читав процес генералу Младићу буде проглашен неисправним, због кршења његовог права на правично суђење.

О жалби коју су уложили браниоци генерала Младића одлучиваће апелационо веће Трибунала.

 

 

Расправно веће Хашког трибунала одобрило је пре пар дана одбрани генерала Ратка Младића да уложи жалбу на одлуку којом је суд одбио као неутемељену тврдњу одбране да је прекршено Младићево право на правично суђење.

 

Судије су дозволиле Младићевој одбрани да уложи жалбу, оцењујући да је реч о важном питању које може утицати на брз и правичан ток процеса.

 

Расправно веће је, почетком јула, одбацило тврдњу одбране да је суђење Младићу неправично, наглашавајући да одлуке и пресуду доносе искључиво судије, а не њихови правни помоћници.

 

Завршне речи тжилаштва и одбране, којим ће бити окончано суђење генералу Ратку Младићу, биће пред Хашким трибуналом одржане од 5. до 15. децембра.

 

Према одлуци расправног већа, тужиоци ће изложити завршну реч од 5. до 7. децембра, а Младићева одбрана 9, 12. и 13. децембра.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размениће 15. децембра.

Обе стране морају поднети завршне писане поднеске до 25. октобра.

 

Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

 

 

 

 

Срна

Тагови: ; ;