САД су фактички  блокирали изјаву Савета безбедности УН којом се осуђује минобацачки напад на руску амбасаду у Дамаску. Ово је пријављено у уторак из канцеларије Сталне мисије Русије у светској организацији.

4346552

«У вези са минобацачким гранатирањем комплекса руске амбасаде у Дамаску, Руска делегација је покренула у Савету безбедности УН  декларацију којом се осуђује напад. Мешутим осуда је заправо блокирана од стране америчке делегације, која је покушавала да промени  стандарде у таквим случајевима, убацивањем спољних елемената. Американцима су се у том поигравању са изјавом осуде придружили Британци и Украјинци» – наводи Стална мисија у саопштењу.

 

Амбасада је нагласила да понашање три земље «показује њихово непоштовање Бечке конвенције о дипломатским односима», која захтева заштиту дипломатских и конзуларних објеката и особља

 

Амбасада у Дамаску је 3. октобра била подвргнута минобацачкој ватри. «Срећом нико од запослених у нашој амбасади није повређен, док је амбасада  претрпела материјалну штету.», -пријављено  у Министарству иностраних послова.

Тагови: ;