Московско државно академско позориште игре „Гжељ” приредило је синоћ спектакуларан концерт у Центру „Сава”, као део манифестације „Дани Москве у Београду”.

 

02

 

Пре наступа руских уметника водитељи програма подсетили су на значај српско-руске сарадње која је повезана нераскидивим вековним везама. Народи две земље имају јаке историјске и културолошке споне, али се та чврста повезаност огледа и у православљу. Традиција и обичаји упознају се и кроз музику, а плес је како се чуло, скривени језик душе. Он се синоћ показао у свом најлепшем облику када су уметници у живописним ношњама очарали публику.

 

011014_22

 

Они су, како је и најављено, оживели плесне слике прошлости и садашњости Русије. На репертоару су биле кореографске композиције „Балалајка и хармоника”, „Бајковити Гжељ”, „Код наше Катје”, „Полка” и друге.

 

1108317481

 

Московско државно академско позориште игре „Гжељ” основао је 1988. године професор Владимир Захаров, кореограф и народни уметник Русије поводом 650. годишњице постојања једног од најпознатијих и најпрепознатљивијих руских заната – гжељ (репрезентативни начин израде декоративне керамике и порцелана). Позориште је 1993. године добило државни, а 1999. године академски статус.

 

Позориште се данас сматра културном личном картом Москве и труди се да кроз игру пренесе дух и лепоту руских народних заната. Зато је 1993. године добило државни, а 1999. године академски статус.

 

maxresdefault

 

„Гжељ” је под руководством Марине Куклине, главног балетмајстора Валентине Слиханове и под управом шефа балетске трупе, педагогом Ирином Цукановом.

 

gzelj2

 

Овације публике и опште одушевљење је изазвао део концерта у ком су чланови ансамбла извели сплет игара обичени у србску народну ношњу, показавши да се србска народна кола могу извести и на другачији начин.

 

0_f01ba_837ca56b_xl

 

Величанственом концерту позоришта «Гжељ» у препуном Центру «Сава» присуствовао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Тагови: ; ;