Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да за Бошњаке у Сребреници победа кандидата српских странака за начелника општине Младена Грујичића не представља проблем, али да проблем у вези са тим праве политичари из Сарајева.

 

milorad-dodik

 

«Шта је упитно у Сребреници, осим што из Сарајева праве проблеме да начелник не може бити Србин? Зашто не може? Поштоваћемо сваку бол и то нико не може да игнорише. Поштујем бол удружења `Мајке Сребренице`, али када уђу у сферу политике, извините, не поштујем», рекао је Додик.

 

Он је додао да основна харанга према Републици Српској долази из тог и сличних удружења, те поручио да ће општина Сребреница помоћи у обележавању 11. јула.

 

«Немам проблем да положим цвеће у Поточарима, али нећу да идем на помен јер се то политизује и држе се политички говори и то нема везе са тим», рекао је Додик.

 

Он је навео да ће признати да је у Сребреници почињен геноцид ако комисија са неутралним ауторитетима из света утврди као тачну намештену информацију коју је написао ОХР, а коју је комисија Републике Српске потписала из страха од странаца.

 

«Жао ми је због сваке људске патње, али патња која се тамо десила претворила се у политизацију», поручио је Додик.

 

Напомињући да се о Сребреници у контексту геноцида почиње причати тек од 2001. године, Додик је рекао да ни Алија Изетбеговић никада није отишао у Сребреницу, јер је за њега то било место политичке манипулације, а не страдања.

 

Чланови Општинске изборне комисије (ОИК) Сребреница на седници у среду увече нису постигли договор о отварању врећа и пребројавању листића са пет биралишта, што им је одобрила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ. Из ОИК поручују да чекају даља упутства ЦИК како би ово питање било решено и да ће одлуку донети данас, јавила је Срна.

 

Незванично се сазнаје да бошњачки чланови комисије желе да се ти листићи броје у просторијама ЦИК у Сарајеву, а српски да се бројање обави у Сребреници како је прописима предвиђено.

 

Према подацима са 24 од укупно 27 бирачких места које је објавио ЦИК, заједнички кандидат српских странака за начелника општине Сребреница Младен Грујичић има предност од 2.312 гласова у односу на бошњачког кандидата Ћамила Дураковића.

 

Н1

Тагови: ; ; ;