Извештај ЕК о Србији: Плус због гејева, минус због Руса

Датум публикације: 06 10 2016, 12:36

Шта пише у овогодишњем извештају Европске комисије о напретку Србије. Захтев Београду да се убрза спровођење споразума постигнутих са Приштином.

Напередак Србије у овогодишњем извештају Европске комисије биће оцењен као «умерено позитиван», са низом замерки у неколико кључних области: од владавине права, дијалога са Приштином, сарадње са Хагом до спољне политике — сазнају «Новости» у Бриселу.

 

 

У нацрту извештаја, који је у седишту ЕУ прошлог петка представљен српској страни, констатовано је да је потребно убрзати спровођење постигнутих споразума између Београда и Приштине, поготово око телекомуникација и енергетике, као и постићи договор око отварања нових тема. Београду се замера и што се оглушава на одлуке Трибунала, поготово када је реч о изручењу троје радикала који се терете за непоштовање суда.

 

Од Србије ће се тражити да, како напредују преговори о чланству, усаглашава своју спољну политику са ЕУ. Неће бити директног захтева да уведемо санкције Русији, али ће бити побројани сви видови сарадње и контакти на високом нивоу између Београда и Москве, укључујући и посету премијера Дмитрија Медведева, уколико до ње дође до краја октобра. Очекивања Брисела биће да Србија у већој мери координира са ЕУ, када је реч о доношењу одлука и резолуција у међународним институцијама.

 

Неколико «минуса» забележено је и у најважнијим поглављима 23 и 24, о правосуђу и владавини права. Критичких тонова има у деловима који се односе на реформу правосуђа, борбу против корупције и на медијске слободе. Уграђене су и «примедбе» појединих држава чланица на Акциони план за остваривање права националних мањина, а истакнут је и значај улоге цивилног друштва и независних институција у демократизацији земље, као што је био случај и у досадашњим извештајима. Финални документ ће се највероватније осврнути и на случај Савамала, односно Брисел ће истаћи нужност расветљавања тог догађаја.

С друге стране, Београд ће бити похваљен за макроекономски напредак и позитивне привредне показатеље. Плус ће добити и «Парада поноса», која је протекла без инцидената.

 

У извештају ће бити наведено да је Србија учинила извесне позитивне кораке у вези са унапређењем регионалне сарадње, да Београд није подржао референдум у РС, а биће осврта и на захлађење које је већ неколико месеци приметно у односима Београда и Загреба.

 

Да ли ће у извештају бити наведена препорука Европском савету да отвори нова поглавља са Србијом, зависиће, пре свега, од Немачке и Велике Британије, које за то још нису дале своју сагласност, пре свега због незадовољства развојем дијалога Београда и Приштине.

Тагови: ; ; ;
Важно
Важно

Министарство за унутрашњу безбедност (МУБ) САД недавно је објавило своју намеру да састави списак стотина

Важно

Први пут у Србији данас се у Нишу одржава Међународни симпозијум "Последице бомбардовања СР Југославије

Важно

Спортски званичници двеју Кореја у понедељак на граници разговарају о сарадњи на предстојећим Азијским играма.     Састанак је приређен

Важно

Спекулације о могућој "смени гарде" у владајућој партији Пољске већ су присутне у владиним круговима,

Важно

Градски суд у Херсону одложио је разматрање жалбе због одузимања имовине запослених на порталу РИА

Важно

Први председник Украјине Леонид Кравчук у интервјуу за украјинске медије изјавио је да ће покушај

видео

Упуцњави која се десила синоћ у Малмеу, трећем по величини граду у Шведској, рањене су

Чланак

Високи комесар УН за људска права Зеид Раад eл Хусеин објавио је рат мађарској влади

Чланак

Кијев је након продужења санкција ЕУ Русији треба да пређе на „деокупацију“ Крима, изјавио је

Чланак

Пре чланства у Европској унији, Србија мора да реши проблем с Косовом, а брзо решење

видео

 Европска унија продужила санкције против Крима и Севастопола на годину дана Пентагон негирао информације о удару

Чланак

Загребачки „Јутарњи лист“ тврди да је Србији угрожена визна либерализација због укидања виза трећим државама,