Русија је упозорила Вашингтона и Пентагон да, у договору са ПВО владиних снага Дамаска, може да затвори небо над Сиријом.

 

Члан комитета Савета Федерације за спољну политику Игор Морозов је рекао да се у Сирији не налазе само руски ракетни системи С-400 и С-300, већ и други системи ПВО који ће «охладити усијане главе», додајући да над Сиријом, ако буде потребно, може бити створена зона забране летова.

 

1a

 

„У оквирима војно-техничке сарадње две земље, Дамаску смо испоручили низ система међу којима су „Бук-М1“ и „Осе“. То значи да САД не могу у Сирији да понове оно што су урадиле у Ираку. Сиријска ПВО је спремна за одбијање напада свих могућих летелица“, рекао је Морозов.

 

„Уз то, ако би САД покушале са ваздушним ударима, могу погодити наше саветнике и инструкторе, а то би повукло за собом узвратне мере, које би свакако укључиле стварање над Сиријом беспилотне зоне“, додао је он, одговарајући на писање The Washington Post да Вашингтон разматра могућност америчких авиоудара по сиријској армији око Алепа.

 

„Таква вероватноћа постоји. Није Русија тек тако пребацила у Сирију ракетне зенитне системе С-300. Москва је спремна да их примени. То неће довести до новог светског рата. Ми смо већ обарали америчке авионе у Кореји и Вијетнаму. Али, Путин је већ ставио до знања да Русија више неће правити уступке јер се у Сирији решава питање да ли је Русија играч који је спреман да заштити интересе својих савезника. Играч са којим се може рачунати. Или ће Русија почети поново да узмиче као током протеклх четврт века“, рекао је експерт руске Асоцијације војних политиколога Олег Глазунов, коментаришући процену да Американци могу да почну да гађају положаје сиријске армије.

 

Ката

Тагови: ; ; ;