Немачки историчар и професор Бонског универзитета Харолд Бирман је, у интервјуу за националну ТВ ARD, рекао да се, по његовом мишљењу, Русија на светској сцени понаша попут великих сила из прошлих векова.

 

putin-isis1-620x350

 

„Садашња светска политика не подсећа на ситуацију из времена Хладног рата, већ на политику која је вођена у XIX или на почетку XX века. Путин води велику игру какву су велике силе играле вековима. Ми смо се одвикли да размишљамо у тим категоријама, поготово ми у Немачкој“, рекао је професор.

 

Он сматра да хлађење односа Русије и САД има мало везе са Хладним ратом, који је био сукоб две идеологије. Он не верује да ће доћи до руско-америчког ратног конфликта и да до погоршања односа између Москве и Вашингтона није дошло напрасно. Узрок сукоба је одбијање Москве да се ћутећи мири са владавином Запада на сопственим границама, док су САД са друге стране предуго водиле претерано недоследну политику.

 

Професор Бирман је уверен да САД више нису апсолутни лидер у светској политици и да се за време док је Обама на челу САД на међународној сцени формирао вакуум који попуњавају други.

 

Москва има право да себе сматра важним, а понекад и страшним актером у решавању светских проблема, процењује професор.

 

Ката

Тагови: ; ; ;