Радници Рударско-металуршко-хемијског комбината олова и цинка «Трепча» блокирали су данас пут Косовска Митровица-Лепосавић, изражавајући на тај начин незадовољство предложеним законом о «Трепчи» којим влада самопроглашеног Косова планира да овај привредни гигант претвори у власништво «државе» Косово.

 

trepca

 

Рударима који су се окупили у месту Рударе, представник менаџмента «Трепче» Драгослав Милошевић рекао је да је најављено усвајање закона о «Трепчи», који је по хитном поступку уврштен у дневни ред сутрашњег заседања скупштине самопрогалшеног Косова, изазвало огромно огорчење и страх више од 3.000 запослених у погонима «Трепче» на северу Косова и Метохије.

 

 

«Огорчење и страх су разумљиви јер и Срби и Албанци из искуства добро знају да су били жртве када је `Трепча` била у фокусу политичких препуцавања и размирица», рекао је Милошевић.

 

Он је подсетио да је «Трепча» највећи привредни субјект на Косову и Метохији, а да та компанија омогућава егзистенцију огромном делу српске популације на северу покрајине.

 

«Влада Косова намерава да усвајањем закона `Трепчу` доведе у потпуну зависност и оствари потпуни утицај над предузећем, не водећи рачуна о дестабилизацији ситуације на терену јер радници Срби неће прихватити једнострано исказану политичку вољу и законске акте који имају карактер правног насиља», додао је Милошевић.

 

Он је упозорио да би усвајање закона могло довести до прекида рада «Трепче» и сукоба несагледивих последица јер радници нису спремни да, прихватањем политички наметнутих рјешења, постану слуге и послушници.

 

Милошевић је, завршавајући обраћање, рекао да не постоји решење које би могло да поништи чињеницу да је «Трепча» већинско власништво Фонда за развој Србије и да међународна заједница мора хитно реаговати тако што ће питање «Трепче» ставити на дневни ред преговора у Бриселу, јер би свако наметање решења довело до потпуне дестабилизације ситуације на северу Косова, па и шире.

 

У име радника обратио се Драгиша Милојковић ријечима да радници Срби запослени у «Трепчи» никада неће прихватити да се насиљем отме оно што су генерације рудара стицале.

 

«Тражимо да се питање `Трепче` решава у договору, да се поштује имовина коју смо ми унели у ово предузеће, да Београд спречи отимање српске имовине и нашег предузећа», рекао је он, најављујући масовније протесте рудара и њихових породица.

 

Једночасовни протест у месту Рударе протекао је без инцидената.

 

 

Тагови: ; ;