Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине одржао је данас седницу, а једина тачка дневног реда била је Заштита културе сећања на српске жртве геноцида и жртве Холокауста.

 

 

Седницу је отворио председник Одбора Иван Костић, који је истако да та седница представља историјски дан за Дом Народне скупштине, јер ће се говорити о страдањима Срба који су током 20. века били предмет систематског уништења, саопштено је из Народне скупштине.

 

«Задатак свих надлежних институција мора бити да у спољној и унутрашњој политици промовише стратегију превенције геноцида, кроз образовање, медије и културне пројекте, као и кроз законске иницијативе које треба да буду покренуте у Народној скупштини», нагласио је Костић.

 

Присутне је поздравио потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, рекавши да је неопходно да сви дају свој допринос у спречавању прекрајања историјских чињеница о жртвама Другог светског рата, јер би то, како је истако, представљало нови злочин.

 

Арсић је поздравио иницијативу да се заштити култура сећања на жртве геноцида и Холокауста.

 

У име Владе Србије скупу се обратио Владимир Божовић, саветник председника Владе за регионалну сарадњу и односе с европским заједницама.

 

Божовић је нагласио да Влада активно учествује у заштити културе и сећања на жртве Холокауста и најавио отварање Државног меморијалног комплекса, који би био место на коме би, приликом посета Србији, страни државници полагали венце и одавали пошту свим жртвама палим за слободу отаџбине.

Он је тако истакао важност усвајања Предлога декларације о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

 

 

Заменик председника Одбора Миодраг Линта подржао је иницијативу Владе за отварање Државног меморијалног комплекса и истакао неопходност пописа жртава ратова током 20. века.

 

У уводном обраћању, генерални секретар председника Србије Недељко Тењевић рекао је да је председник Томислав Николић својом посетом Папи Фрањи у Ватикану спречио канонизацију Алојза Степинца и да сви који се боре протов заборава жртви геноцида и Холокауста имају пуну подршку председника.

Присутнима су се обратили и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и професор Гидиона Грајфа, главни историчар Института за Холокауст «Шем Олам» из Израела, а у наставку седнице приказан је филм «Истина о Јасеновцу».

 

Председник Одбора најавио је да ће на једној од наредних седница бити размотрена питања која се односе на Декларацију о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, увођење дана сећања на страдање Срба, увођење симбола који ће подсећати на страдање Срба, успостављање Меморијалног центра.

 

Седници су присуствовале многобројне високе званице, представици верске и академске заједнице, дипломатског кора и невладиног сектора, додаје се у саопштењу.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ;