Савезници су у Другом светском рату однели војну победу, али сада се поставља питање: да ли је 1945. године добијена и битка против фашистоидних идеологија, рекао је шеф српске дипломатије.

 

Свету се мора рећи истина о страдању Срба, јер је и ћутање о злочинима – злочин и друга виктимизација жртава, истакао је први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић.

 

Дачић је, поводом отварања првог сегмента изложбе «Истина о Јасеновцу», која ће почетком године бити приказана у Њујорку, рекао да није битно ко су највеће жртве и да је обавеза свих да учине све да се злочини никада не забораве како се не би поновили, посебно у ери када се злочини не само негирају већ и оправдавају.

 

На отварању сегмента изложбе српске академске дијаспоре о Јасеновцу и потписивању сарадње српске и јеврејске заједнице поводом 75 година од оснивања тог усташког логора, Дачић је рекао да је то скроман допринос свеопштим напорима на спречавању ревизије историје и на заштити сећања на све српске жртве 20. века, а посебно на јасеновачке великомученике.

 

«Сусрет историчара Грајфа, Литучија и Кнута Торесена са Емиром Кустурицом дао је додатни импулс ближем повезивању не само личном, већ и институционалном. Наиме, биће потписан историјски Меморандуми о разумевању Андрићевог института и Института за Холокауст из Тел Авива и Института за Јасеновац из Њујорка, Института за упоредно право и Етнографског института САНУ, за почетак», рекао је Дачић.

 

 

Додао је да ће бити отворене групе и катедре за изучавање Холокауста и геноцида у Југославији 1941–1945. године, па ће у Београду и Андрићграду бити одржаване и светске конференције у тој области већ од следеће године.

 

Дачић је нагласио да је скуп мисија очувања тековина човечанства и универзалних вредности свих народа света и има за циљ умрежавање слободољубиве авангарде и интелектуалне елите.

 

«Савезници су у Другом светском рату однели војну победу, али поставља се питање 75 година након почетка Другог светског рата да ли је 1945. године добијена и битка против фашистоидних идеологија, попут нацизма и усташтва, које су биле тамнице народа и фабрике смрти са бројним мучилиштима и логорима истребљења», нагласио је Дачић.

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;