Вода високе радиоактивности процурила је из отпадног депоа у нуклеарној електрани Фукушима, која је пре пет година била тешко оштећена у потресу и цунамију, објавили су јапански медији.

 

Готово 32 литре опасног садржаја процуриле су кроз пукотину на депоу и помешале се с кишницом на тлу.Проблем је саниран тако што су радници у електрани преместили део отпадних вода из једног депоа  у други, толико да се ниво садржаја у оштећеном депоу спустила испод места на којем је настало оштећење.

fukushima-radioactivewater4

Од 2011 год, кад су у електрани тешко оштећена три од шест нуклеарних реактора, у њих је убризгавана вода потребна за хлађење, а изграђено је више од 1000 депоа у којима се радиоактивна вода задржава.Али од почетка процеса постоји проблем са истицањем воде из депоа, која потом завршава у Тихом оцеану.

 

Прије три године јапански премијер Шинзо Абе уверио је чланове Међународног олимпијског комитета како је ситуација у оштећеној нуклеарки под контролом, што је помогло Токију у добивању  Олимпијских игара 2020. године.

 

Тагови: ; ;