Познати амерички економиста и добитник Нобелове награде за 2001 годину Џозеф Стиглиц је у интервјуу немачки лист Die Welt изнео мишљење да ће Италија у најскорије време изаћи из еврозоне.

 

evrozona-e1399328227347

 

„У разговорима са Италијанима све више осећам да су разочарани у евро. Њима постаје јасно да евро у Италији не функционише. Италијанска економија се налази у дубокој кризи. Већ скоро десет година у тој земљи нема раста производње, а незапосленост се даље шири“, каже Стиглиц.

 

„Италијанима је емоционално тешко да признају да ствари управо овако стоје, па отежу са доношењем одлуке“, сматра Нобеловац, додајући да у економским проблемима Европе постоји и амерички утицај.

 

„Криза је почела у САД али се америчка економија већ опоравила од њених последица, док у еврозони и даље влада помешатељство“, каже он.

 

Стиглиц је уверен да су еврозони потребне дубоке реформе и формирање банкарске уније је неопходан потез, али земље ЕУ за то нису спремне.

 

„Еврозони фали слоге. Мене такође брине којом брзином се доносе одлуке. Они много времена троши узалуд. Еврозона ће се одржати још десет година, али је мало вероватно да ће свих 19 земаља чланица у њој остати“, каже Нобеловац.

 

Ката

Тагови: ; ;