Нови председник САД биће четврти који ће се суочити са руским Председником Владимиром Путином и изазовом одвраћања Кремља који је често спремнији од Беле куће да предузме ризик и пројектује моћ, наводи данас Ројтерс, уз подсећање да су две земље сукобљене по питању Сирије, Украјине и сајбер простора.

 

vladimir-putin-bus-klinton-obama-620x350

 

Поједини садашњи и бивши амерички званичници тврде да Бела кућа није разумела Путинову огорченост деценијом након краха Совјетског Савеза, док руски председник сматра да је Запад претекао Русију када је пала.

 

«За Путина и већину руског руководства, свет је игра са нултом сумом – један играч губи у мери у којој други играч добија – објашњава Ендрју Вајс из Каренгијеве задужбине за међународни мир.

 

gettyimages-542917680

 

Он сматра да ће руски председник тешко променити своје ставове пре председничких избора у Русији 2018.Истовремено, један амерички званичник наговештава да је Путин спреман да спроведе оно што је наумио док Бела кућа, уплашена америчким ратовима у Ираку и Авганистану, то није.

 

«Администрација никада није разумела како су се ослабљен Путин и многи Руси осећали због 1990-их, нити колико су решени да поврате оно што сматрају местом у свету које Русији с правом припада, а камоли на шта је Путин све спреман како би то остварио» — наводи неименовани званичник.

 

vladimir-putin1

 

У очима многих садашњих и бивших званичника САД, Сирија је случај у којем то нарочито долази до изражаја при чему, како тврде, Бела кућа тек треба да одлучи шта ће следеће урадити, али малобројни очекују да ће председник Барак Обама променити стратегију у својим последњим месецима на положају, наводи британска агенција.

 

У понедељак је Путин суспендовао споразум са Вашингтоном о уклањању плутонијума који се користи за израду оружја, наговестивши да је спреман да употреби нуклеарно разоружање као нову “монету за поткусуривање” у споровима са САД, примећује Ројтерс. Још једно поље на којем САД одмеравају опције јесте скривени рат у сајбер простору који је већ у току са Русијом.

 

putin-1

 

Што се тиче политике у стилу хладног рата као што је употреба економских санкција да би се ослабила руска економија или, пак, распоређивање трупа НАТО у балтичким земљама и Пољској како би се Русија застрашила, можда она временом уроди плодом, закључује Ројтерс, наводећи речи неименованог званичника који каже да “са Русима нема решења на брзину”.

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;