Приступањем НАТО-у у Црној Гори ће се све променити набоље, а захлађење односа са Русијом ће ускоро бити превазиђено, казао је премијер Црне Горе Мило Ђукановић у интервјуу за италијанску агенцију АНСА.

 

Milo-Djukanović Ђукановић

 

Како је истакао, улазак у Атланску Алијансу имаће позитивне ефекте пре свега на сигурност, а биће загарантована стабилност земље и неповредивост граница.

 

„То ће бити важан замајац економског и демократског развоја, за привлачење страних инвестиција и туриста. Приступање Црне Горе НАТО-у је од изузетног значаја за ширење стабилности у региону Медитерана, те самими тим и за јачање европске безбједности”, додао је Ђукановић.

 

 

За своје противнике тврди да су исти они који су били поклоници режима Слободана Милошевића.

 

«Сви противници црногорске независности су опет на окупу и имају исте циљеве, а њихови интереси су подударни са противљењем Русије проширењу НАТО-а. Отуда су нашли заједнички језик са одређеним структурама из Москве. Заправо приступањем НАТО-у, у Црној Гори ће се све промијенити набоље почевши од сигурности. Биће загарантована стабилност земље и неповредивост њених граница, а прошириће се и стабилност у региону Медитерана те самими тим и европска безбједност», тврди Ђукановић.

 

 

 

За премијера је реално да већ током прве половине наредне године Црна Гора постане пуноправни члан Алијансе, док ће контрасти и захлађење односа са Русијом „убрзо бити превазиђени”, а према његовом мишљењу није било негативних последица на економском и туристичком плану.

 

„Уосталом, Русија има веома развијене односе с многим земљама које су НАТО чланице, па зашто би Црна Гора била изузетак? Само уједињена Европа може нудити ваљане одговоре на изазове које има пред собом, почевши од мигрантске кризе па до борбе против тероризма и радикализма“, закључио је Ђукановић.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;