Пише Алексеј Забродин
«Известија»

 

Оснивач Wikileaks Џулијан Асанж је изнео оптужујуће податке о кандидату за Председника САД Хилари Клинтон, преноси The Political Insider.

 

Асанж је објавио да је Хилари Клинтон, у време док је била државни секретар САД, била активно укључена у снабдевање џихадиста у Либији оружјем преко Катара. То оружје је затим доспело у руке терориста «Ал Каиде» и «исламске државе» у Либији и Сирији. На тај начин је Вашингтон помогао побуњеницима у покушају свргавања са власти Моамера ал Гадафија и Башара ал Асада.

 

trump-hillary-ny-times

 

Асанж је обећао да ће нове доказе изнети за око месец дана, чиме би могао да утиче на исход изборне кампање.

 

Човек који активно подржава Асанжа, редитељ филма о творцу Wikileaks „The War You Don’t See“, активиста и добитник разних награда за новинарство и за заштиту људских права Џон Пилџер је изнео за «Известија» пуно података о улози Хилари Клинтон у избијању сукоба на Блиском истоку, утицају Асанжа на председничке изборе у САД и будућности руско-америчких односа у случају избора бивше државне секретарке за Председника САД.

 

„Хилари Клинтон је у самом епицентру рата на Блиском истоку и у другим регионима. Они који не читају само западне медије, не сумњају у ово. Уништавање Либије је катастрофа на нивоу инвазије на Ирак. За то Клинтонова сноси велику одговорност. Сумњам да ће ова чињеница озбиљно утицати на њене изгледе на изборима, али њиховим откривањем се доказује да она поново лаже и јача веру људи у то да се САД не може веровати. Амерички бирачи су традиционално слабо заинтересовани за спољну политику, али је питање поверења, посебно данас, веома важно“, рекао је Џон Пилџер.

 

По његовом мишљењу, Москва не може да сумња у озбиљност антируске хистерије коју промовишу амерички медији и Пентагон. У случају избора Хилари за америчког Председника, руско-америчке односе чека озбиљна криза.

 

„Не сећам се нечег оваквог још од Хладног рата. И до неке мере је сада ситуација још гора. Ово подсећа на ратне бубњеве пре инвазије на Ирак, које је започео у медијима у Великој Британији Руперт Мердок, а завршио The Guardian. Један од разлога зашто на западу мрзе Доналда Трампа не лежи у ономе што прича, већ у здраворазумском размишљању. У дебати са Клинтоновом, најразумнија Трампова изјава је била обећање да неће користити нуклеарно оружје у сукобима. Али, на то скоро нико није обратио пажњу. За време владавине Барака Обаме су, упркос празној реторици, трошкови развоја нуклеарног оружја били у сталном порасту. Као разлог су наведене руска и, у мањој мери, кинеска претња. Јако је важна чињеница да су Хиларину кампању финансирале готово све главне корпорације за производњу оружја. Њен будући кабинет ће се састојати од ратних хушкача и антируских политичара. То унапред обећава лошу сарадњу са Владимиром Путином. По мом мишљењу, то је суштина америчког милитаризма“, каже Џон Пилџер.

 

У међувремену, 9 октобра ће бити одржан други круг дуела између Клинтонове и Трампа. Према последњим анкети Los Angeles Times, милијардер има подршку 47% Американаца, а бивша државна секретарка 43%. У последња два месеца расте Трампова популарност и сада ће много да зависи од предстојећег дуела.

 

Како је рекао у интервјуу за «Известија» професор јавног управљања на Дартмутском колеџу из САД и експерт за међународног дискусионог клуба «Валдај» Вилијам Уолфорт, откривање ових информација месец дана пре избора неће у великој мери утицати на расположење бирачког тела.

 

„Клинтонова је у политици задње три деценије учинила много ствари које нису мудре. Али људи знају о томе. Трамп је бизнисмен и предузетник који је доста тога рекао и учинио што узнемирава људе. Али, и то је добро познато. Већина гласача је већ одлучила, тако да је мало вероватно да ће нове информације о њима озбиљно нарушити успостављену равнотежу“, рекао је Вилијам Уолфорт.

 

У ствари, просечног америчког бирача, по правилу, мало брину питања везана за спољну политику, тако да информације са Wikileaks вероватно неће натерати Хиларине присталице да се предомисле. На то није утицала ни превара у Демократској странци која је допринела победи Хилари Клинтон над сенатором Бернијем Сандерсом.

 

Ката

Тагови: ; ;