Председник Чешке Милош Земан изјавио је да за разлику од Русије, САД нико легитиман није звао у Сирију и да су саме криве за свој фијаско.

 

zeman-2

 

«САД у Сирију нико легитиман није позвао. И ако њихова мисија сада завршава фијаском то је њихова властита кривица», казао је Земан у разговору за проруски оријентисани портал Парламентњи листи.

 

Чешки председник казао је да за разлику од САД, он не верује да у Сирији постоји умерена опозиција режиму у Дамаску.

 

«Заступам став да је примирје могуће само с умереном опозицијом, не с исламистичким групама, што поштују и руска и америчка страна. За разлику од америчке стране која верује да постоји умерена опозиција, ја сматрам да су тамо само исламистичке групе», рекао је Земан.

 

Чешки предсједник избегао је да коментарише оптужбе да Русија бомбардовањем цивила врши ратне злочине у Сирији, али је рекао да је Русију да помогне позвала легитимна сиријска влада.

 

«Наравно да дубоко жалим све цивилне жртве и сматрам да су сви који нападају цивиле терористи. Али, ратне злочине врше пре свега исламистичке групе и што пре буду поражене тим боље по Сирију, Блиски исток и цео свет», казао је Земан.

 

 

Бета

Тагови: ; ;