Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка предао је на разматрање нови нацрт закона о странцима, који предвиђа казне за тражиоце азила који лажирају свој идентитет.

 

austria_migranti

 

Строге санкције прете и онима који не напусте земљу ако за то добију налог, или се врате у Аустрију. Те особе биће суочене са казном од 5.000 до 15.000 евра, односно шест недеља затвора.Нацрт закона је тренутно на разматрању у Министарству одбране, и потом ће бити упућен на владу, а предвиђено је да ступи на снагу на пролеће.

 

Соботка се у закону посебно бави избеглицама који дају погрешне, лажне податке, како би имали веће шансе за добијање азила. Ко полицији убудуће буде дао лажне податке о држављанству биће кажње са казном у висини од 1.000 до 5.000 евра. Ако кажњени не може да плати казну мораће да је «одлежи» у затвору, и то до три недеље. У случају поновљеног преступа прети му кривични поступак.

 

 

Овим мерама министар жели да упути сигнал да лагање пред властима није «благи» прекршај. Даље пооштравање закона тиче се илегалног уласка у земљу за она лица која су добила негативан одговор на захтев за азил, а нису напустила земљу. Такође је предвиђено да се убрзају поступци за укидање статуса азиланта за избеглице које су прекршиле закон. Према нацрту закона овај поступак биће покренут у случају тешког кривичног дела.

 

Циљ је да се, након правоснажности пресуде, омогући протеривање из земље у року од месец дана.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;