Након провере списка одреда сиријске опозиције који су Сједињене Америчке Државе доставиле 27. септембра, установљено је да две групације ратују на страни Исламске државе (ДАЕШ), а осам их је у саставу Нусра фронта, изјавио је заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов.

 

isis-1-_620x0

 

Према његовим речима, Русија је 26. фебруара у подне предала америчкој страни списак од 47 формација „умерене“ опозиције, које су изразиле спремност да прекину ватру, прецизно је означила области деловања тих формација и саопштила податке о положајима формација Нусра фронта и ДАЕШ-а којима је располагала.

 

Антонов је додао да је Русија добила од САД схему концентрације бораца Нусре у разним областима Сирије, која не омогућава да се умерена опозиција разграничи од терориста.

 

„Нисмо успели да забележимо границе области које заузима ’умерена’ опозиција и да их раздвојимо од радикалних терористичких групација. То нас је довело до проблема у одређивању конкретних нарушилаца примирја“, додао је он.

 

Према његовим речима, САД су успеле да издејствују прекиди ватре у Сирији само од једног броја формација „умерене“ опозиције, а више од 100 наоружаних групација наставило је да се бори.

 

„Од 27. фебруара ове године ради снижавања нивоа насиља, као и умањења броја цивилних жртава на целој територији Сирије установљен је прекид борбених дејстава. Руска Федерација и Влада Сирије омогућили су увођење примирја у утврђеном року“, рекао је Антонов. Према његовим речима, од фебруара до септембра забележено је више од две хиљаде случајева у којима су одреди „умерене“ сиријске опозиције нарушили примирје.

 

 

Тагови: ; ; ;