Двојица Пољака који су носили тамне униформе бацали су сланину на муслимане који су се припремали за вечерњу молитву у Рахман џамији у Камдену у Великој Британији.

 

Након што су бацили месо на присутне у џамији, Матеуш Павликовски и Пјотр Чак-Зуковски такође су бацили сланину (забрањено јело у исламу) у одељак са ципелама. Власти, забринуте због безбедности, привеле су обојицу.

 

Њих двојица су побегли након сукоба са муслиманима који су дошли на молитву, а полиција је убрзо дошла и успоставила ред. Павликовски и Зуковски су касније ухапшени због изазивања расне мржње.

 

„Ово је необичан и јединствен случај. Оптужени су пореклом из Пољске. У цивилизованим, западним, демократским државама свако има право да изрази своје мишљење и користи предности слободе говора. Али постоје границе које морамо успоставити да би сви користили то право“, рекао је за „Мирор“ тужилац Захид Хусеин. Он је додао да су њих двојица прешли те границе када су пијани насрнули на џамију. „Нажалост, њих двојица су у овом случају прешли те границе. Ово је злочин из мржње на високом нивоу. То је исламофобија. Два преступника учинила су дело које је грубо увредљиво и дубоко мрско великом делу заједнице“, рекао је тужилац.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;