Русија је у Савету безбедности Уједињених нација блокирала резолуцију Француске о успостављању прекида ватре у сиријском Алепу

 

сбун

 

За документ је гласало 11 чланова Савета безбедности, двоје је гласало против, а двоје чланова је било суздржано. Русија, која је једна од пет сталних чланица Савета безбедности УН искористила је право вета.

 

Нацрт резолуције који је предложила Француска „захтева од свих страна да под хитно прекину бомбардовање и војне летове изнад Алепа“. Документ позива да се „под хитно успостави прекид ватре и безбедни, неометани присту хуманитарне помоћи у целој Сирији“ и тражи од страна да „спречавају да материјална и финансијска средства долазе у руке појединаца, група или удружења која су повезана с Ал Каидом, ДАЕШ-ом и другим терористичким организацијама“.

 

У нацрту се, такође, наводи да су неопходни појачано надгледање и поштовање примирја под окриљем УН и у вези с тим Савет безбедности, како се наводи у нацрту, тражи од генералног секретара УН да „предложи варијанте у вези с тим“.

 

Ниједан од нацрта о Сирији који је поднет на гласање у Савету безбедности УН неће бити усвојен, изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

 

„Поштоване колеге, данас учествујемо у једном од најчуднијих мизансцена у историји Савета безбедности УН. Предстоји нам гласање за два нацрта резолуције Савета и сви одлично схватамо да ниједан од њих неће бити усвојен“, рекао је Чуркин, отварајући седницу Савета безбедности.

 

 

Након гласања о француском нацрту резолуције, на разматрање ће бити поднет нацрт резолуције Русије за подршку плана специјалног изасланика УН за Сирију Стафана де Мистуре и руско-америчког споразума о Сирији од 9. септембра.

 

Вето Русије на француску резолуцију представља „циничну злоупотребу привилегија и одговорности сталне чланице Савета безбедности УН», изјавио је после гласања стални представник Велике Британије при УН Метју Рајкрофт. „Вето није оставило могућност да се формира јединство у Савету безбедности које би дало макар неку наду да ће се прекинути страдање народа у Сирији, оно је нарушило ауторитет Савета безбедности у очима света», рекао је Рајкрофт.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;