Српска народна партија затражила је од Скупштине Србије да поништи одлуку привремених органа Косова о конфискацији рударско-металуршког комбината «Трепча» и да је прогласи нелегалном.

 

СНП Поповић

 

Српска имовина на Косову и Метохији је неотуђива својина државе Србије и њених грађана, а покушаји косовских власти да приватизују српска предузећа и да их претворе у јавну имовину лажне државе Косово представљају директно кршење Устава и међународног права, саопштено је из те странке.

 

СНП подсећа да је Србија у последњих 60 година уложила више од 17 милијарди долара у путну, енергетску и телекомуникациону инфраструктуру на КиМ чиме је остварила и у том периоду потврдила власништво над 80 одсто инфраструктурних и привредних капацитета у јужној српској покрајини.

 

Право својине је апсолутно и неприкосновено право у сваком демократском друштву на свету и зато Србија мора да учини све да, уз помоћ својих искрених пријатеља и савезника у међународној заједници, спречи отимање српске имовине на КиМ, сматра СНП.

 

«СНП упозорава да је Србија отишла предалеко у чињењу штетних уступака према ЕУ по питању Косова и Метохије и позива Београд да инсистира на доследном поштовању међународног права и примени Резолуције 1244, ослањајући се на том путу на сву помоћ и подршку коју може да добије од пријатељске Русије и њеног лидера Владимира Путина», закључује та странка у саопштењу.

 

 

ртс

Тагови: ;