Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић каже да Ђурићева изјава «представља политички и безбедносно ризичан потез који прети да, у случају неодговорности и друге преговарачке стране у Бриселском споразуму, дестабилише регион који је већ у стању погоршаних односа», наведено је у саопштењу ЛДП-а.

 

cedomir jovanovic beta f_1381925183_670x0

 

Према оцени лидера те странке, «алтернатива миру и добрим односима Београда и Приштине не постоји, тако да Влада Србије има обавезу да смири потенцијалне тензије у друштву, где паметна дипломатска активност, у којој ће се покушати одређена могућа заштита имовине, треба да замени политичку хистерију и жељу за осветом због некаквог насилног преотимања имовине».

 

«Имајући то у виду, од кључног је значаја да се не дају политички неодмерене изјаве и ради на дијалогу са косовским Албанцима у духу досадашњих преговора и потписаних договора», наведено је у саопштењу.

 

 

У времену и свету у којем се налазимо, у коме се убрзано мењају спољне политичке околности, Србија се налази у позицији у којој нас један погрешан корак осуђује на живот у земљи у којој ће преовладати руски утицај и њен интерес, што ће повећати опасност од сукоба и погоршања односа са суседима, указује Јовановић.

 

«Пошто покушаји Русије да се Црна Гора спречи у евроатланским интеграцијама, нескривеном политичком и финансијском помоћи опозицији, не даје резултате, Србија остаје последње упориште у овом делу Европе за ширење такве политике, која треба да послужи Русији као још једно средство у њеном конфликту са Западом», сматра Јовановић.

 

 

Лидер ЛДП-а истиче да такав потенцијални развој догађаја, у којима Србија по нечијим замислима и плановима треба да остане изоловано острво преко чије кичме ће се кројити регионална мапа и политика, тражи од нас повећан ниво одговорног дипломатског деловања, у којем нема места реторици која нас је већ све заједно скупо коштала у ближој прошлости.

 

«Морамо бити спремни на дуготрајан дијалог, што не искључује борбу за сопствене интересе, али увек свесни чињенице да ни међународна заједница није јединствена и да као никада пре наша будућност зависи искључиво од наше спремности да правимо компромисе који региону омогућавају трајан мир», закључио је Јовановић.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;