Амерички државни секретар Џон Кери није званично објавио да Русија врши „ратне злочине“ у Сирији, рекао је портпарол Стејт департмента САД Џон Кирби.

 

kirbi

 

„Он је изразио своје лично мишљење да је нужно да та нарушавања међународног законодавства буду истражена како треба, јер би потенцијално могла да буду квалификована као ратни злочини“, рекао је Кирби и додао да таква истрага треба да се води „под окриљем Уједињених нација и међународне заједнице“.

 

Званично проглашавање дејстава било које земље ратним злочином носи низ правних последица за америчку администрацију. На пример, амерички закони ограничавају могућност сарадње са земљама које су осумњичене за ратне злочине.

 

„Изјава Керија је пропаганда. Иза те терминологије стоје веома озбиљне правне посљедице и ја мислим да је Кери све те термине употријебио из угла затезања ситуације. Ако говоримо о злочинима, амерички представници треба да почну од Ирака, а затим да пређу на Либију, обавезно на Јемен, да сагледају шта ту све има. Желим да кажем да је веома опасно жонглирати таквим речима, јер на плећима америчких представника заиста леже ратни злочини“, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

 

Она је додала да „америчка страна једноставно није успела да испуни Споразум о примирју у Сирији.

 

„Они су нам сами рекли да немају упориште за притисак на опозицију“, закључила је Захарова.

Тагови: ; ;