У тексту под називом «Унутар руске ‘шпијунске базе’ на Балкану», АП наводи да неке западне невладине организације и војни аналитичари верују да су Руси направили «малу прерушену базу која прислушкује америчке војне интересе на Балкану», али не даје доказе за те тврдње.

 

Фото: Фокс Њуз
Фото: Фокс Њуз

 

«У командној соби налазе се велики екрани за надзор, у складишту спасилачка опрема, а незавршена сива бетонска зграда служи као центар за обуку», описује новинар АП-а хуманитарни центар који је недавно посетио.

 

 

Србија је и даље блиска Русији, док су њени суседи све више «неповерљиви» према намерама и присуству Русије, посебно Бугарска, Румунија и Мађарска. Све земље око Србије, додаје агенција, или су чланице НАТО или желе да буду, преноси Б92.

 

Западни аналитичари наводе да је база одговор Кремља на ширење НАТО-а у региону.

 

«Ако је војна операција, то би била прва база Кремља у Европи изван бившег Совјетског савеза од колапса Варшавског пакта почетком деведесетих. Званичници Европске уније су рекли да ако Србија постане чланица мораће да се укључи у програме Уније за помоћ у ванредним ситуацијама и да напусти руске програме.»

 

«Руски партнер у центру је Министарство за ванредне ситуације, моћна полувојна јединица чије активности укључују помоћ у катастрофама, али обавља послове и за руске безбедносне службе», пише АП.

 

 

Америчка агенција подсећа да је тадашњи руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу на отварању центра 2012. рекао да су спекулације да Москва жели да направи војну базу у Србији «чиста измишљотина».

 

Званичници НАТО нису желели да дају изјаву о природи базе, рекавши само да «нису превише забринути за њену улогу, која год да је». Новинар АП-а наводи да је током посете, како каже, такозваном «Руско-српском хуманитарном центру» нашао «мало видљивих доказа» да се место користи за било шта друго осим за борбу против поплава, шумских пожара или других природних катастрофа.

 

«Фотографије на видео екранима у командним собама показане новинарима АП-а биле су углавном са надзорних камера постављених по објекту. У складишту су била амбулантна кола, џип ‘лада нива’ руске производње, спаковани шатори, гумени чамци и углавном противпожарна опрема», пише америчка агенција.

 

1475749123772
Фото: Фокс Њуз

 

Кодиректор центра Вјачеслав Власенко изјавио је да је центар далеко од тога да је опремљен за шпијунирање суседне Румуније, где је недавно инсталиран амерички антиракетни штит, или Косова, где су распоредђне мировне снаге НАТО-а и где САД има базу.

 

«То су само гласине. Није могуће променити овај центар у шпијунски. Веома је мали, од особља имамо само три српска држављанина и пет Руса и ништа више. Чак ни зграда није наша», рекао је Власенко.

 

 

Он се пожалио да су суседи Србије, Хрватска, Македонија и Босна и Херцеговина, одбили помоћ Русије током великих природних катастрофа и недавне избегличке кризе.

 

Хрвати су, према његовим речима, без икаквог објашњења одбили помоћ руских авиона у гашењу великих шумских пожара на обали, а нису хтели да прихвате ни шаторе за избеглице.

 

«То је само политика. Кажу да је Владимир Путин лош, да Русија жели да доминира. Политичка мотивација треба да изадје из хуманитарне помоћи», рекао је Власенко.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;