„Кери лицемерно оптужује Русију за ратне злочине у Сирији. А ко ће одговарати за стотине хиљада побијених цивила у Југославији, Авганистану, Ираку, Либији и у самој Сирији?!“, казао је синоћ опуномоћеник Министарства иностраних послова РФ за људска права, демократију и владавину закона – Константин Долгов.

 

nato-bombardovanje4

 

Изјава Долгова уследила као одговор на недавне оптужбе америчког званичника Џона Керија да је Русија – заједно са сиријском армијом – починила ратне злочине који се морају истражити.

 

Након ове Керијеве изјаве огласио се портпарол америчке дипломатије, Џон Кирби, рекавши да његов шеф није оптужио Русију за ратне злочине у Сирији, већ је само тражио да поведе истрага поводом „удара по цивилима“, нагласивши да је Кери изнео сопствене ставове и тако се оградивши од оштрих ставова које је Кери изрекао.

 

„Кери је изнео властито мишљење о кршењу међународних норми и указао да је потребно обавити истрагу да би се установило да ли су ти удари ратни злочини. Ти инциденти, по процени Стејт департмента, заслужују истрагу као потенцијални ратни злочини“, казао је амерички портпарол.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;