На данашњи дан пре 25. година на новинарском задатку на Банији убијена је екипа шабачког дописништва РТС-а. За њихову смрт још нико није одговарао.

Ко их је убио и ко су налогодавци још није утврђено, коме су и зашто били мета — још нема одговора.

 

фото: РТС
фото: РТС

 

Извештавање са Банијског ратишта био је њихов професионални задатак, а вест која је 9. октобра 1991. године стигла са Баније потресла је цео Шабац и јавност.

 

Мучки из заседе, са 200 метака испаљених у аутомобил у којем су били, убијени су Зоран Амиџић уредник дописништва РТС-а Шабац, Бора Петровић сниматељ, Дејан Милићевић асистент сниматеља и Сретан Илић уредник Радио-Шапца.

 

«Подаци из Амиџићеве новинарске бележнице и документације коју је имао код себе убрзо након убиства појавили су се у хрватском листу Слободни тједник. У том листу, осам дана после убиства, појавио се текст под насловом ‘Пуцати на шпијуне без заустављања'», наводи УНС.

 

 

Из текста се види да је аутор, потписан као Јован Кубура, поседовао и користио приватне Амиџићеве ствари.

 

«Ове чињенице доказују да је редакција Слободног тједника дошла у посед личних ствари убијених новинара, али чак ни постојање овако очигледне везе за истражне органе није имало никакав значај», наводи се у саопштењу УНС-а.

 

 

УНС је такође указао да је тадашњи командант Трећег батаљона 544. моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић потврдио да су новинари убијени у време када је на снази било примирје и када није било борбених дејстава а да њега нико до војних или цивилних власти није контактирао, иако је био први на лицу места и превезао рањеног Сретана Илића до бригадне болнице у Глини.

 

Над хумкама колега који су били новинарски узор, породице и пријатељи и даље чекају одговоре и истину. И након 25 година као залог професије — за незаборав.

 

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ;