На десетогодишњицу НАТО агресије, 24. марта 2009. у Београду се одржала велика међународна конференција, посвећена деценији почетка бомбардовања. Запамтио сам два излагања. Прво путем видео-линка француског генерала Пјера Галоа, који јасно сведочи да је још 1985. године Савет НАТО-а, њему и тројици његових колега генерала из Немачке, Француске и Америке сугерисао да треба разрадити оперативни план разбијања Југославије. На питање по каквом сценарију Југославију треба делити и треба ли планирати војну операцију, одговорено му је да се треба угледати на модел са почетка II светског рата. Сугерисано им је да је прво потребно изазвати грађански рат, рекао је Леонид Ивашов у интервјуу за ИН4С.

 

svet-raspad-sfrj_620x0

 

Запамтио сам такође и излагање Ноама Чомског. Сведочио је да је и пред специјалистима из Светске банке током осамдесетих био постављен задатак да раде на разбијању Југославије. Велика Југославија није одговарала контурама будуће Европе, јер у вашој земљи није било незапослености која генерише јефтину радну снагу, образовање и здравство је било бесплатно. У Југославији је осамдесетих такође постојао висок степен социјалне заштите.

 

Ја сам крајем осамдесетих од наших обавештајаца добијао информације да католичка црква никако не жели да на Балкану доминира православље. Дакле, рушење Југославије је био унапред испланиран дЕо једне свеобухватне геополитичке операције, за шта су били одређени значајни финансијски ресурси. Они на Западу имају универзалне технике како посвађати народе, на исти начин на који на Блиском Истоку Запад свађа Шите, Суните и Вехабите, на Балкану је посвађао Србе са Хрватима, Словенцима, муслиманима и Албанцима. Обимна геополитичка операција довела је до распада Југославије, додај је Ивашов.
 

Тагови: ; ;