Трагом вести да је Пентагон платио пола милијарде долара за лажне снимке Ал Каиде и њима оправдао интервенцију у Ираку: По наруџбини светских сила маркетиншки магови немилице изврћу истину.

 

16-1

 

ПАС маше репом, или реп маше псом? Ово друго, наслов је холивудског филма (код нас преведеног као «Ратом против истине») који показује колико је могуће извртати стварност, а чији наставак управо гледамо у стварности. Испливала је на површину чињеница да је Пентагон платио 540 милиона долара за лажне снимке Ал каиде и њима оправдао америчку инвазију на суверену државу Ирак, започету 2003. године.

 

То је обелоданио Биро за истраживачко новинарство, упирући прст у британску пи-ар фирму «Бел Потинџер», која је славу стекла пишући говоре за председнике и премијере најмоћнијих земаља. Оснивач и власник компаније Тимоти Бел, био је пропагандни гуру «гвоздене леди», некадашње британске премијерке Маргарет Тачер, којој је својом пи-ар вештином чак трипут потпомогао изборни тријумф.

 

За свој труд Бел је (по предлогу Тонија Блера) награђен титулом барона, а управо је он 8. априла 2013. године, саопштио свету вест о смрти своје кључне послодавке. Верује се да је награда за маркетиншки труд у Ираку, једна од најбоље плаћених услуга те врсте икад у свету. Додуше, улажењем у детаље види се да је «писање сапунских опера, снимање видео-материјала за арапске информативне агенције и дистрибуција клипова које су снимили борци Ал каиде» наплаћено сумом од «само» у просеку 15 милиона фунти годишње. Остатак до укупног обелодањеног износа ишао је за трошкове продукције и експедиције.

 

Пропагандни магови слични Белу, креирали су «истине» којима су свргавани режими, заподевали се грађански ратови, оправдавале агресије на невине народе. Наручиоци су добро плаћали за уверљиве лажи. А шта је уверљивије од видео-снимка? Зар је могуће сумњати у сопствене очи?

 

 

 

Лажне видео-снимке Ал каиде који су сад процурили у јавност, одобравали су Бела кућа и генерал Дејвид Питреус, тадашњи директор ЦИА, који се касније нашао под истрагом због одавања пословних тајни својој љубавници. Истина је испливала пошто је бивши уредник видео-издања Бел Потинџера, Мартин Велс (52) одлучио да проговори.

 

«У Багдаду смо снимали тајни садржај за психолошке операције. Видео-снимке правили смо у згради унутар америчке базе. На њима смо приказивали Ал каиду у негативном контексту и правили видео-материјал који је изгледао као да је са арапских ТВ-станица. Слали смо тимове да снимају бомбардовање по граду с лошим камерама да снимци изгледали аутентично» — сведочи Велс. » Правили смо и лажне пропагандне снимке Ал каиде које су амерички војници подметали у домове Ирачана да би потом бивали нађени у претресима».

 

Биро за истраживачко новинарство вели да су Пентагон и «Бел Потинџер» у периоду од маја 2007. до 2011. године потписали низ уговора и да је по основу њих исплаћена укупна сума од 540 милиона долара. Трагом ове вести долази се до податка који је објавио британски «Сандеј тајмс» да је сличан уговор потписан 2006. године и да је гласио на сличну годишњу суму од 120 милиона долара.

 

Ирак није био изузетак. Велс сведочи да су се слични филмови режирали по наруџбини и снимали за потребе извртања истине у Сирији и Америци, али да нема доказа да како су коришћени.

 

Садашња пи-ар компанија «Бел Потинџер», у међувремену је променила власника и садашња структура, тврди се, нема никакву везу са спорном «дивизијом», укинутом 2011. године, пише «Сандеј тајмс». Теоретичари завере, сумњичави и овог пута, упућују на чињеницу да је «кртица» убачена током те исте године ухватила челне људе Потинџера да разматрају понуду за маркетиншки допринос свргавању ауторитарног режима у Узбекистану.

 

Макс Блументал, новинар од професионалног интегритета, награђен низом професионалних признања, каже да «Кампања за Сирију» — самопрокламована као залагање независне адвокатске групе за мир и демократску будућност ове земље поцепане унутрашњим оружаним сукобима различитих верских групација — заправо оперише по налогу Вашингтона.

 

» Ова група играла је кључну улогу у сејању слика и прича о хорору у сиријском граду Алепу, а у сарадњи са тамошњим групама — какве су Сиријске цивилне одбрамбене снаге познатије као «Бели шлемови» — у стању је да на улице изведе на хиљаде демонстраната. Иако има битну улогу у обликовању западне визије сиријског грађанског рата који траје шест година и сада је у једној од својих најкрвавијих фаза, стварни имиџ «Кампање за Сирију», потпуно је непознат широј публици» — каже Блументал.

 

Слике о стању у Алепу које су, захваљујући Кампањи отишле у свет, имале су задатак да оправдају већи војни ангажман САД у Сирији.

 

Ни «Бели шлемови» као и «Кампања за Сирију» нису самосталне организације. Основане су у колаборацији са америчком Агенцијом за међународни развој (УСАИД), тачније, њеног експлицитно политичког крила «Бироа за транзицијске иницијативе», кључног у политичкој субвервзији на Куби и у Венецуели. УСАИД је, заправо, главни оснивач «Белих шлемова», а од 2013. године наовамо, доставила им је најмање 23 милиона долара. Тај новац, био је само део буџета организације у износу од 340 милиона долара, намењених за «подршку активностима мирне транзиције ка демократској и стабилној Сирији».

 

Захваљујући агресивној пропаганди која је гурала «Кампању за Сирију», «Бели шлемови» су били номиновани за Нобелову награду, а већ су добили «Алтернативног Нобела» који се додељује «храбрим људима и организацијама за практична решења глобалних проблема». «Кампања за Сирију», водила је акције прикупљања средстава за «Шлемове» у оквиру којих су се, примера ради, ангажовали глумци Бен Афлек, Алиша Киз и Џастин Тимберлејк. «Шлемови» су постали «звезде» а видео-материјал о њима, режиран да популарише наводну борбу за мир и демократију, као свој извор користи на десетине западних медија.

 

«Претварање «Белих шлемова» у интернационалну сензацију, само је један од низа успеха «Кампање за Сирију» на америчком путу за истискивање актуелне сиријске владе са Асадом на челу» — закључује Макс Блументал.

 

И пи-ар компанија «Линколн груп» базирана у Вашингтону, пласирала је у медије у Ираку текстове, које су тајно писали специјално ангажовани људи у америчкој војсци. Институт за мир и просперитет «Рон Паул» на свом Фејсбук-профилу поставио је питање:

 

«Да ли сте се икада запитали о видео-филмовима Осаме бин Ладена, или клиповима у којима се људима одсецају главе. Ако сте били сумњичави, били сте у праву. Пентагон је платио британским пи-ар фирмама пола милијарде долара да лажирају терористичку пропаганду!»

 

Овај Институт подсећа да је 2010. године ЦИА признала да је објавила лажни џихадистички видео.

 

Зашто би то било последњи пут?

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;