Захваљујући новом компјутерском програму полиција у последњих годину дана расветлила велики број злочина. Помоћу овог система решено троструко убиство из 2000. и ликвидација инспектора Драгана Радишића.

 

hro-ruski-softver-2

 

Српска полиција у овом тренутку има најефикаснији програм претраге отисака прстију и целе шаке из постојећих база података материјалних трагова пронађених на месту тешких кривичних дела. Реч је о најсавременијем руском софтверу који региструје и слабо видљиве папиларне линије и на основу тога формира комплетну слику. Захваљујући томе у току је и решавање бројних злочина из прошлости.

 

hro-ruski-softver-1

 

 

Фотографија отиска пронађеног на лицу места, коју је направио овај систем, електронски се упоређује са више хиљада узорака убачених у базу. Када дође до поклапања, готово је стопроцентна сигурност да је реч о истој особи, односно да је идентификован починилац кривичног дела. На основу оваквих резултата до сада је полиција током прошле и ове године расветлила десетак убистава.

 

Велику помоћ српској полицији овај руски софтвер пружа и када је реч о другим кривичним делима. Поред убистава, на ефикаснији начин се расветљавају и разбојништва, крађе, пљачке… Верује се да би могао да помогне и у случајевима отмица, као и другим преступима. Ипак, приоритет тренутно имају убиства, не само у Београду, већ и у Србији. Наравно, и овај систем има «ману». Уколико форензичари нису нашли отисак или га починилац није оставио, и машина је немоћна.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;